Dr. Katona Csaba tapasztalatai alapján sok esetben már önmagában a bűnszervezet megléte, vagy annak hiánya, illetve ezzel összefüggésben a bűnszövetségtől való elhatárolása kapcsán sem következetes a bírói gyakorlat.

A feladat valóban nem könnyű, hiszen napjainkban a legtöbb bűncselekmény már megkövetel egy bizonyos fajta szervezettséget, valamint minden bűncselekmény magában hordoz egy bizonyos módon történő konspirációt, hiszen aki bűnözésre adja a fejét, az természetesen nem szeretne lebukni.

A büntetőjogász mindenesetre azt tapasztalja, hogy sajnálatos módon ebben a kérdésben a bíróságok gyakorlata sem egyértelmű és vármegyék szerint, de akár bíróságonként (első- , illetve másodfok) is eltérő lehet.

Első fokon bűnszervezet, másodfokon nem

Példaként említhető az a nagy port felvert ügy, ahol a sajtóban csak "a kétszázmilliós droggal lebukott  lamborghinis" F. Árpád és édesanyját első fokon még bűnszervezetben való elkövetésért ítélték el, azonban a másodfokú bíróság ezt már nem látta megállapíthatónak. (Egy Porschéval történt „verseny” során F. tönkrevágott egy Lamborghinit.)

Mégpedig azért mert többek közt a titkosított telefonok kiosztása nem központosított formában történt, valamint a tagok független entitásként szabad akaratuk szerint bűnöztek, hiányzott tehát a szigorú alá-fölé rendeltségi viszony is.

Tényleg nehéz megállapítani

Annak megállapítása hogy egy adott személy tudott-e arról, hogy bűnszervezetben cselekszik szintén nehéz feladat. A bírói gyakorlat szerint a bűnszervezetben való részétel megállapíthatóságához az elkövetőnek fel kell ismernie a bűnszervezet külső, tárgyi jellegű ismérveit.

Például, embercsempészet esetén a sofőr számára felismerhető, hogy a bűncselekményt vélhetően több ember, szervezetten hajtja végre. Sok esetben szintén felismerhető az alá-fölé rendeltségen alapuló hierarchikus viszony is, ami legtöbbször a „megfellebbezhetetlen” utasításokban merül ki.

Legalább három személyből áll

A bűnszervezet legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése. A jogalkotó tehát csak a minimális létszámot határozza meg.

Dr. Katona Csaba tapasztalatai szerint bűnszervezetben történő elkövetés esetén az átlagos létszám 5-8 fő.

Megszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények

Többek közt a digitalizáció hatására a bűncselekmények fajtái, illetve az elkövetési módok is jelentős változásokon mentek keresztül az elmúlt években. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egyre gyakoribbá váltak a határon átnyúló, kvalifikált, úgynevezett összetett bűncselekmények.

Ilyen például a kábítószer-kereskedelem, a költségvetési csalás, az úgynevezett „unokázós csalás” vagy akár példaként említhetem az embercsempészetet is. Ezen bűncselekmények megkövetelik a szervezettség egy bizonyos fokát, ami sok esetben annyira „jól sikerül”, hogy létrejön a bűnszervezet.

Legutóbbi nagy port kavaró ilyen ügy a Spanyolországban bujkáló kábítószer nagykereskedelmével foglalkozó csoport, akik Európa legkeresettebb bűnözői közé tartoztak.

Mint ismeretes, három, nemzetközileg körözött magyar férfit tartóztattak le Spanyolországban. A magyar és a spanyol hatóságok július 19-én vették őrizetbe az elkövetőket, akik Európa legkeresettebb bűnözői. A bűnszervezet két tagja továbbra is szökésben van. A letartóztatottak felkerültek az Europol legkeresettebb bűnözőit számon tartó oldalára. 

Dr. Katona Csaba szerint az ügy konkrét ismerete nélkül is látható, hogy a csoport több mint három személyből állt, és volt legalább egy személy, aki a kábítószert Magyarországra szállította.

Ennek megszervezése, összehangolása nyilvánvalóan valamilyen fajta szervezettséget igényelt, ami a hatóság jelenlegi álláspontja szerint eléri a bűnszervezeti szintet.

A konspiratív működés feltételei

  1. Az értelmező kéziszótár szerint a konspiráció jelentése az illegális tevékenység titokban tartása, leplezése. A jelenleg hatályos magyar bírói gyakorlat - lényegében ebből kiindulva – a a konspirációt az alábbi feltételek megléte esetén állapíthatja meg a teljesség igénye nélkül:
  2. az ún. dobós telefonok alkalmazása, központi kiosztása;
  3. gúnynevek, álnevek használata;
  4. kódolt nyelv használata
  5. a komolyabb beszélgetések személyesen történő lebonyolítása;
  6. gépjárművek akár egy napon belül történő cseréje;
  7. a felső vonal lebukásának veszélyét úgy csökkentik, hogy az elkövetők (sofőrök, futárok stb.) a felső vonalat, és sokszor egymást sem ismerik;
  8. az ügyvédek közös megbízása, illetve a közös védekezés meghatározása stb.

Minden egy SMS-sel kezdődött: a pánikra játszanak a banki csalók

Egy olvasónk hamis banki hívás áldozata lett. Tőle nem tudtak pénzt elvenni, de érdemes vigyázni. Közben brit adatok alapján a nyugdíjasok helyett már a Z-generáció került a banki csalók célkeresztjébe. Folyamatosan új módszerrel próbálkoznak. Bővebben --->