Nem alakult át drasztikusan az időjárásunk, hiszen, ha végiglapozzuk a kezdetektől a feljegyzéseket, akkor azt látjuk, hogy évtizedekkel ezelőtt is voltak aszályosabb vagy éppen esősebb nyaraink, évszakaink. Azt viszont elismeri, hogy manapság a korábbinál sokkal több nedvesség kerül a légkörbe, amit egyfelől a globális felmelegedés következtében a tengerek párolgásának köszönhetünk, másfelől ezért a korábban megszokottaknál jóval nagyobb mennyiségű víz, pára gyűlik össze egy-egy viharfelhőben, tehát nagyobb mennyiség is zúdul le – mondta Reisz András meteorológus az Index Kibeszélő című podcast műsorában.

Reisz András szerint a jövő héten megváltoznak az áramlások, és lassan kiszorítják a hőséget a térségből, de nem lesz eseménytelen az időjárás, jönnek a viharok. Viszont utána már felfrissül a levegő, elviselhető lesz a nyári meleg a mediterrán országokban.

 

A heves zivatarok után jöhet a hőség

Ismét záporosra, zivatarosra fordul az időjárás átmenetileg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentéséből. Bővebben >>>

A szakember elismerte,

nagyon sok összetevőjük van az előrejelzéseknek, és ha ennek csak egyetlen pontja is hibás, akkor halmozottan torzul a végeredmény, vagyis fals lesz az előrejelzésünk.

Hozzátette, ezért sem lehet megmondani, mert olyan sok összetevős a dolog, hogy mi várható a továbbiakban.

Erre jó példa, ami tavaly augusztus 20-a előtt történt, amikor még egy nappal az esemény előtt sem lehetett bizonyossággal megmondani, mi fog a tűzijáték estéjén történni az időjárásban. És ez „csak” egy 36 órás előrejelzés lett volna

Magyarország időjárásával kapcsolatban a meteorológus aggodalmának adott hangot, mert szerinte ezen a téren óriási problémát az okozhat, ha megváltozik, felborul a természetes és a mesterséges környezet aránya.

Ha egyre nagyobb területeket építünk be, betonozunk le, annak hatása azonnali és mérhető hőmérséklet-növekedést eredményez a közvetlen környezetünkben.