Az Európai Reumaellenes Liga (EULAR, European League Against Rheumatism), a Fit for Work Europe Coalition (Európai Koalíció a Munkaképességért) és a Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) a magyar elnökség támogatásával magas szintű konferenciát rendez, elősegítendő az Európai Fogyatékosságügyi Stratégia (2010−2020) megvalósítását − jelentette be a minisztérium. A rendezvény a mozgásszervi betegségek prevenciójaval és kezelésével, a fogyatékosság megelőzésével, a munkaképesség növelésével, illetve a munkához való visszatérés elősegítésével foglalkozik.

Az MRE a konferencia kapcsán korábban arról tájékoztatott, hogy ez Magyarországon különösen fontos kérdés, hiszen közel egymilliónyi megváltozott munkaképességű munkavállalóból körülbelül 220 ezer dolgozik, és több mint 140 ezren szeretnének, de nem tudnak munkába állni. A megváltozott munkaképességű emberek átlagos foglalkoztatási rátája a mi 22 százalékunkkal szemben Európában 50 százalék körüli.

A mozgásszervi betegségek Európában minden hatodik, több mint 40 millió dolgozót érintenek és a megváltozott munkaképesség és munkaképtelenség vezető okai közé tartoznak a munkaképes korú lakosság körében. Az e betegségek okozta teher egyre növekszik a demográfiai viszonyoknak és az életstílus változásainak (öregedés és a túlsúlyosság terjedése) tulajdoníthatóan. Az Európai Bizottság becslései szerint a mozgásszervi betegségek felelősek a háromnapos vagy ennél hosszabb munkahelyi távolmaradások feléért és a tartós munkaképtelenség kialakulásának 60 százalékáért. A kieső munkaerő és az ezzel kapcsolatban felmerülő költségek óriási terhet jelentenek az uniós tagországoknak, a becsült közvetlen és közvetett ráfordítások nagysága eléri az évi 240 milliárd eurót (több mint 60 ezer milliárd forint). Magyarországról számszerű adatok a rheumatoid arthritisről állnak rendelkezésre: a részletes számítások a betegség összes költségét évi 170 milliárd forintra becsülik.