Szakmaiatlannak és nem a taxisok érdekeit szem előtt tartónak nevezték a taxisok érdekképviseletei a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) tervezetcsomagját. A szabályozás nyári elfogadásával az érdekvédők szerint januártól a jelenleg működő taxik 70−90 százaléka nem közlekedhetne − írta a Napi Gazdaság Online. Az érdekképviseletek az érdemi tárgyalások elmaradását kifogásolják, a BKK szerint azonban több tucat, a taxisszervezetekkel lefolytatott tárgyalás után az egyeztetések a jövőben is folytatódnak.

Taxiskörökben felmerült, hogy a fővárosi vezetés egy új taxivállalatnak kíván zöld utat adni, a BKK szerint azonban a félelmek alaptalanok. A központ szerint a változtatásokat az indokolja, hogy az érdekképviselők "ragaszkodtak" a 3-4 ezres taxislétszámhoz, ennek korlátozása pedig alkotmányellenes lenne, Budapest ezért "indirekt szabályozásra" tett javaslatot. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke szerint a BKK által tervezett változtatások járulékos költsége meghaladja a 2,3 milliárd forintot, a BKK szerint ugyanakkor nem lesz probléma az átállással.

Metál úgy látja, az egyik legfontosabb vitapont, hogy a tervezet szerint mégsem lesz rögzített hatósági, csak az eddig is működő maximált ár. A BKK ezzel szemben állítja, hogy nem vetették el a rögzített ár lehetőségét, a döntést a Fővárosi Közgyűlésre bízzák.