Várszegi Gábor
Befektetések

Becsült vagyon: 125 milliárd

Talán az utolsó két fonalat is elvágta, ami üzletileg Magyarországhoz köti. Tavaly nyáron eladta az MTK fociklubot, később pedig a szívéhez oly közel álló Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát is, idén tavasszal pedig úgy döntött, cégét, a Fotexet is "elviszi" a budapesti tőzsdéről. Ezzel véget is érne Várszegi magyarországi üzleti karrierje? Nem valószínű. Hiszen az egykori zenész-üzletember az elmúlt két évtizedben többször bizonyította: akár vert helyzetből is talpra tud állni és még olyan erőkkel is képes megküzdeni, amelyekkel nincs egy "súlycsoportban". Ilyen volt többek közt, amikor a 90-es évek közepén átvette az akkor másodosztályba süllyedt MTK focicsapatot, amelyet villámgyorsan "felrázott" és bajnokságokhoz, kupagyőzelmekhez vezetett. És ő volt az, aki az országban elsőként hozott létre futballakadémiát és jó néhány tehetséggel gazdagította a hazai és külföldi klubokat. Most azonban mindkettőtől megvált. A vevő 40 százalékban a Deutsch Tamás által elnökölt MTK SE, 30 százalékban az MTK Hungária FC, 20 százalékban Domonyai László, a klub igazgatója, 10 százalékban pedig Tamás Zsolt, az akadémia igazgatója. Meglehet, hogy a nyári döntést már bánja, hiszen a másodosztályban szereplő MTK utcahosszal vezeti az NB II-es bajnokságot, és a páratlan pénzügyi lehetőségekkel rendelkező Videotont legyűrve hatalmas bravúrral bejutott a Magyar Kupa döntőjébe. A kék-fehér fiatalok így akár a nemzetközi kupában is folytathatják idén ősszel.

Várszegi Gábor 2009-óta Hollandiában és Kaliforniában tölti idejének nagy részét, és innen irányítja a Fotexet, amelynek budapesti vezetője fia, Dávid. A cég, amely idén tavasszal elhagyta a budapesti tőzsdét, továbbra is alulértékelt, vagyis árfolyama nem tükrözi a valós értékét. A cégcsoport tulajdonában 400 ezer négyzetméternyi iroda és kereskedelmi terület van Magyarországon és hét irodaház Hollandiában. Ezek értéke még most, nyomott ingatlanpiaci árakon is meghaladja a 130 milliárd forintot. (A Fotex piaci kapitalizációja Luxemburgban jelenleg mindössze 15 milliárd forint, ami a tulajdonosi szerkezettel és az alacsony tőzsdei forgalommal magyarázható és messze elmarad a cég valós értékétől.)

Várszegi portfóliójához tartozik az Ajka Kristály is, amely a válság visszahúzódásával és a forint gyengülésével megerősítette pozícióit főbb exportpiacain. Várszegi Gábort ma már csak egyre ritkábban felkeresett rózsadombi otthona és magyar állampolgársága köti Magyarországhoz, ám elképzelhető, hogy jövőre már nem lesz tagja a hazai 100 leggazdagabb klubjának, pedig indulásunk, azaz 2002-óta mindig az első három helyezett között írhattunk róla.

2002
40 milliárd forint
2003
46 milliárd forint
2004
40 milliárd forint
2005
35 milliárd forint
2006
45 milliárd forint
2007
90 milliárd forint
2008
90 milliárd forint
2009
74 milliárd forint
2010
100 milliárd forint
2011
120 milliárd forint