Az egészségügyi tárcánál jobban csak a jelenleginél lényegesen bonyolultabban ellátáshoz jutók lepődnek majd meg az ÁNTSZ honlapján frissen fellelhető járóbeteg-szakellátási területek kiosztása láttán, amikor például az adott szakmában kijelölt intézményben meg sem találják a felkínált ellátást. A beosztás kihívás elé állítja a háziorvosokat is, irányítószámra leosztva például nem egyszerű kézben tartani a beutalási rendet, ha egy többféle betegséggel is küzdő pácienst kell elirányítani. A betegek ugyan továbbra is választhatják az eddig felkeresett közeli szakrendelőket, ezek azonban, ha kiosztott feladataikban nem szerepel az adott lakcím, nem kötelesek ellátni őket a saját teljesítményvolumen-korlátjuk (TVK) terhére, azaz garantált ellátásra csak a kijelölt intézményben számíthatnak. A járóbeteg-szakrendelők területi ellátási kötelezettségének (TEK) megújított kiosztása egyelőre nem teljes, furcsaságokat azonban így is bőven tartalmaz a lista.

Akad példa arra, hogy egy adott térség központi kórháza egyes alapszakmákban nem illetékes a körzetében élők járóbeteg-ellátásáért. A János Kórház tövében élő XII. kerületi lakosoknak (és csak nekik) a belgyógyászati szakrendelést és fájdalomterápiát ugyanis a SOTE szolgáltathatja. Ugyancsak a SOTE-hoz fordulhatnak kardiológiai szakrendelésért három XII. kerületi irányítószámú terület lakosai mellett a herceghalmiak és a biatorbágyiak is, utóbbiak − és a herceghalmiak − pedig fül-orr-gégészeti járóbeteg-ellátásért is az egyetem intézményeihez fordulhatnak. Ez azt is jelenti, hogy Herceghalomról például tetanuszért valamelyik SOTE sebészeti klinika járóbeteg-rendelésére kell menni a szomszédos − uniós pénzből fejlesztett − érdi kistérségi rendelő helyett. Elgondolkodtató, hogy vajon milyen elv mentén jutott a Budakeszi határában lévő Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetnek kizárólag a nagykovácsi és solymári lakosok kardiológiai szakrendelése, illetve az újpesti Károlyi Kórháznak miért éppen a fótiaknak kell sebészeti, valamint a fóti és a csomádi lakosoknak traumatológiai szakrendelést működtetnie.

Ambuláns röntgendiagnosztikából csupán néhány VIII. kerületi irányítószámú területet kapott a SOTE, a járóbetegek sugárterápiájából csaknem 100, döntően Fejér és Komárom-Esztergom megyei település ellátásáért felelős. A fő probléma, hogy a SOTE nem rendelkezik sugárterápiás eszközökkel, így csupán virtuális egyetemi sugárterápiás központba érkezhetnek a járóbeteg-ellátásra feljogosítottak.