Drágul a bioetanol, nő az eva-kulcs, nagyobb teher a cafeterián

A parlament költségvetési bizottsága ugyanakkor az eredeti tervhez képest kisebb gépjármű átírási illetékről és regadóról döntött.
MTI-Eco, 2011. november 3. csütörtök, 07:37
Fotó: Napi.hu

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetését célzó javaslat ellen szavazott az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága, amely a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító indítványokról tárgyalt szerdai ülésén.

A módosítást Koszorús László (Fidesz) nyújtotta be.

Az eva kapcsán Dancsó József (Fidesz) további egyeztetést javasolt, mivel ez az adózási forma sok vállalkozót érint.

A bizottság ülésén Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára egyetértett a módosító javaslattal. Azzal érvelt a megszüntetése mellett, hogy az ilyen vállalkozások költség-hányada nem ismert. A képviselők elvetették azt, hogy az eva választás határa 25 millióról 30 millió forintra növekedjen, viszont támogatták az eva-kulcsának 30-ról 35 százalékra emelését.

Hasonlóképpen elvetette a testület Font Sándor (Fidesz) javaslatát, amely zárjegyet kért a palackozott borokra.

Font Sándor azzal érvelt, hogy Magyarország az egyetlen olyan európai állam, amelyik sem zárjegyet, sem minőségi tanúsítványt nem alkalmaz a palackos borokra. Miután jövedéki adó nincs a boron, a zárjeggyel történő regisztráció az áfa-fizetést segítené. A zárjegy megszűnése, 2003 óta a palackos bor 40 százaléka csúszott ki a regisztráció, és így az áfafizetés alól.

Az E85 üzemanyag bioetenol részének a jövedéki adója 40 ezerről 70 ezer forintra emelkedik ezer literenként. A szaktárca ellenzése ellenére a bizottság megszavazta azt a javaslatot, amely megszüntetné a személygépkocsi-alkatrészek áfa-levonását.

Rogán Antal (Fidesz) javaslata nyomán az eredetileg tervezett emeléshez képest kevésbé növekszik az autók átírási illetéke. Ugyancsak Rogán Antal javasolta azt, hogy ha a helyi önkormányzati és települési adó - ide tartozik az ingatlanadó is - 20 százalékkal meghaladná az előző évi helyiadó-bevételt, akkor az új helyi adórendeletet csak a nemzetgazdasági miniszter engedélye után lehet alkalmazni. Rogán Antal javaslatára került ki a helyi adó törvényből az a szabály, hogy a települési adó csökkenti az iparűzési adó összegét. A bizottság mindkét módosítást megszavazta.

A kormány eredetileg a gépjárműadót január 20-ig egyösszegben kívánta beszedni. Ez kikerült a jogszabályból. Viszont a 3,5 tonna össztömegűnél nagyobb teherautókat csak arra alkalmas tárolóhelyen lehet elhelyezni.

A bizottság elfogadta Koszorús László módosító javaslatát, amely a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járulékát 5.400 forintról 6.390 forintra emelte. Vágó Gábor és Scheiring Gábor (LMP) 4.200 forintra csökkentette volna a járulékot, de azt a bizottság elvetette.

A béren kívüli juttatás után januártól 10 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

A bizottság elfogadta Rogán Antal javaslatát, amely egy új fogalmat vezet be az adózás rendjébe, ez pedig a bizonytalan jogi helyzet bejelentése. Lényege az, hogy aki a jogszabály általa értelmezett változata szerint fizet adót, később nem bírságolható ezért, feltéve, hogy a bevalláshoz mellékeli a szakértő által ellenjegyzett értelmezést.

Koszorús László nagy terjedelemben módosította a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény nemrégiben elfogadott módosítását. Erre is igent mondott a bizottság, mint ahogy - igaz vita után - elfogadta Rogán Antal javaslatát, amely a munkaadói tb-járulékokat szociális hozzájárulási adóra változtatja. Vágó Gábor és több ellenzéki képviselő szerint ezzel a szolgáltatás garanciája tűnik el, mivel az adó után nem jár személyes szolgáltatás. A képviselő ezzel kihúzza a talajt az alkotmánybírósági eljárás alól is.

Ugyancsak elfogadást nyert L. Simon László (Fidesz) kulturális adó javaslata, amely a pornográf termékekre vet ki 25 százalék adót - a filmvetítés adója csak 3 százalék.

A regisztrációs adó mintegy 10 százalékkal csökkenne Rogán Antal és Seszták Miklós javaslata nyomán, amelyet a tárca képviselője elvetett, de a bizottság támogatott.

A bizottság elvetette az ellenzéki pártok több kulcsos szja-ra tett javaslatait, illetve azokat is, amelyek az áfa általános kulcsát 25 százalékon hagyták volna a tervezett 27 százalék helyett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sattila80, 2011.11.03 13:01

@vadam: nehéz kulturáltnak maradni adóország adópoklában, ahol mindennap új adót vezetnek be vagy valamelyiket emelik, a görögök pár hét múlva a nulláról kezdhetik, nekünk kell még 1-2 év mire ezek a nyomorultak szétbarmolnak mindent és mi is a nulláról kezdhetünk mindent.
Azt látom mindennap hogy vagy kiáll a média elég valaki és bejelent valami adót és megszorítást, vagy épp hibáztat valakit ( MSZP-t, Gyurcsányt, Görögöket, Portugálokat, USA-t, Németeket, romákat , multikat, bankokat, Kádárékat a régi rendszert, a nyugdíjpénztárakat, a biztosítókat, a pornósokat, a csipsz gyártókat, a telekomunikációsokat.... ) egyszerűen a 3. féle gazdaságpolitika bukik meg romokban az ország, a forint, az emberek. Kiszámíthatlan a jövő a vállalatoknak, vagyis már sajnos ez sem igaz mert biztos hogy szar lesz..... Nő az államadóság, úgyis hogy sok ember több éves nyugdíj megtakarításait tapsolták el hetek alatt, baleseti adót fog fizetni aki soha nem okozott balesetet, 2. kulcs lesz az egykulcsos söralátétes adórendszerben, munkahelyek szűnnek meg és csökkennek az 1 millió munkahely program keretében, a "vállalkozás barát környezetünket" ezek az "ostoba" cégek mégsem értik nem jönnek vagy nem hoznak ide beruházást
( lehet félnek az utólag kivetett adóktól ) nem is értem, bankok nem fognak vagy nem tudnak majd finanszírozni mert miből..... sorolhatnám még az okokat de senki és semmi nem okozott még ekkora kárt ennek az országnak mint a mostani vezetés. Gazdaságpolitikát nem lehet napi szintű ötleteléssel napi adókkal irányítani vagy vezetni... na mindegy nekem még van mit enni, de tovább látok az orromnál és látom mi megy a szegényebb rétegeknél...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ementaler, 2011.11.03 11:41

Az ilyen eszetlenségek hatása főként csak utólag lesz lemérhető, akkor fognak szembesülni az eredménnyel az idióták. Pl én és a hozzám hasonlók sem fognak kimenni az utcára hőbörögni, véleményünket egy 2012-es nullás bevallással fogjuk kifejezni. A bolt bezárt. A bolt máshol folytatja működését. Nem olyan bonyolult ez, csak kb annyira mint hogy a víz lefelé folyik. Ennyit kellene felfognia a kurmányunknak.

Csak hab a tortán: Mivel a nyugdíjjárulékom idén is az államhoz folyik be az MNYP helyett - gondolom sosem lesz visszakompenzálva ez az x év, mert miből lenne- legalább máshol szerzek nyugdíjjogosultságot ahol az esetleg nem üres ígéret, és a váható értéke nem konvergál a nullához...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vadam, 2011.11.03 11:31

@oldwiseman:
T. Fórumozó,
kérem, maradjon a kulturált hangnemnél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oldwiseman, 2011.11.03 09:19

ÁÁÁhhh, ez már a vég kezdete, az összeomlás introja! Egész egyszerűen halován segg fogalmuk nincs arról, mit is kéne tenni, nincs stratégiájuk, nincs és soha nem is volt vészforgatókönyvük, válság idejére. Már ott borult a bili,amikor OV kishercegnek tavaly keményen beintettek Brüsszelben, a 7%-os "roadshowja" alkalmával. Na, onnét elbődűlt bennük a majom, főként ebben az idióta matolcsy-patkányban (direkt a kisbetü)! Felemelni az E85 bioetanol részének jövedéki adóját 40-ről 70ezerre? Ezek után ki a f@sz fog E85-öt tankolni, ki fogja 80-100ezerért átalakíttatni a kocsiját, hogy a benzinhek képest eleve 20%-al többet fogyasztó üzemanyagot tankoljon és ezzel- többek közt- védje a környezetet? Ami pedig az ÁFA 27%-ra emelését illeti, nos ez már a debilitás non plus ultrája! Főként, ilyenkor,amikor úgyis a béka segge alatt van a belföldi -eddig sem dübörgő- fogyasztás. Inkább be kellett volna vezetni a 35%-os luxusadót és/vagy az ingatlanadót, mondjuk az 50 milliónál értékesebb lakó és a 30 milliónál értékesebb nyaralóingatlanokra, továbbá sűrű elnézések közepette visszahozni a legalább 2 kulcsos szja-t és csökkenteni a munkáltatói járulékokat, hogy ha ezáltal nem is lesz jövőre az a legalább szükséges +40-50ezer melóhely, de legalább megmarad az,ami most van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html