A Magyar Posta - mint azt a társaság bejelentette - azt tapasztalja a reálhozam tartalmú kifizetési utalványok kézbesítése során, hogy sok a téves címzés. Erről a magánnyugdíjpénztárakat is tájékoztatták.

Vissza a feladónak - de mi lesz azután?

A leginkább előforduló hiba a nem létező utca és házszám megadása, vagy az irányítószám és településnév pontatlansága, de a címzett nevében történt elírások is gyakoriak a kifizetési utalványokon.

Amennyiben a postahelyek az utalványon feltüntetett jogosult átvevőt nem tudták értesíteni, illetve azonosítani, a jelenlegi szabályok szerint az utalványt kézbesíthetetlennek minősítik. Ezeket az utalványokat a posta közleménye szerint a meghatározott letéti idő (szeptember 16-a) előtt visszaküldik a feladó magánnyugdíjpénztár részére. Mint írják, annak érdekében, hogy a kifizetések az ügyfelek megelégedésére történjenek, a Magyar Posta javasolta a pénztáraknak, hogy a helyes címadatok megléte esetén, fontolják meg a visszaérkezett összegek újbóli kiküldésének lehetőségét.

Szebb a valóság

A kasszáktól származó információink szerint azonban ennél sokkal racionálisabb eljárást követ a posta. A kisebb elírások esetén a pénztárakat nyilatkozatják arról, hogy a címzett adatai pontosan mik is. Ezt követően pedig - már a helyes betűkkel - ismét megkísérlik (nincs tehát felesleges de-oda utalgatás) a kézbesítést. A sok gond oka pedig - tudtuk meg - az, hogy a banki programok sokszor átírják a magyar ékezetes betűket. Így lesz például a ü-ből i. Ezek az eltérések azután a pénztárak adatbázisa alapján könnyen korrigálhatók.

Más persze a helyzet azokkal a tagokkal, akik pontatlan adatokat adtak. Például nem értesítették pénztárukat névváltozásukról (ez a bedobott levélnél nem okozhatott gondot, de az utalványnál már akadálya a kifizetésnek). A legnagyobb probléma persze azoknál a volt pénztártagoknál várható, akik címváltozásukat sem jelezték. Tömegesen később mehetnek azonban vissza a küldemények, a kasszák ugyanis - tudta meg a Napi Gazdaság Online - a reálhozam kifizetésének módjáról (ilyen a jogosultak több mint fele) nem nyilatkozókat hátrébb sorolta. Számukra tehát csak a pontosan azonosított tagok után kezdik utalni a pénzt.