A vártnál több MAN-részvényes fogadta el a Volkswagen felvásárlási ajánlatát a teherautó-gyártó részvényeire, így a VW 55,9 százalékos szavazati arányt biztosító 53,7 százalékos tulajdonosa lesz a patinás vállalatnak - jelentette a Financial Times. A Volkswagen több mint elégedett az eredménnyel, aminek eredményeként közelebb kerültünk ahhoz, hogy kihasználjuk a MAN, a VW és a Scania egy vállalatcsoportba egyesítéséből fakadó szinergiákat - nyilatkozta Martin Winterkkorn, a VW vezérigazgatója.

A Volkswagen részvényenként 95 eurós ajánlatot tett a MAN-ra május végén, miután részesedése a cégben meghaladta a 30 százalékot, s ezért a német törvények szerint meg kellett tennie ezt a lépést. A kínálati ár 13,8 milliárd euróra értékelte a teherautó-gyártót. A cég arra számított, hogy lanyha lesz az érdeklődés, s így 35-40 százalékos részesedéshez jut, amivel stabil többsége lett volna a MAN közgyűlésein. A múlt héten azonban már látszott, hogy a teherautócég papírjainak piaci értéke nem éri el a VW-ajánlatét, ezért sejthető volt, hogy a vártnál többen élnek az értékesítés lehetőségével.

Európa legnagyobb autógyártójának így többet kell fizetnie, mint amire számított, de közel 19 milliárd eurós készpénztartalékából bőven futja a kiadásra. A MAN, a Scania és a VW összevonása régi terve az utóbbi vállalat vezetőségének, számításaik szerint évente 200 millió eurót takaríthatnak meg az ebből fakadó szinergiákból, főként a beszerzéseken spórolhatnak. A következő feladat, mielőtt a szép tervek megvalósulnak, a versenyhatósági engedély megszerzése a cégcsoport létrehozásához.