A portál több mint 15 ezer felhasználó adatai alapján elvégzett vizsgálatából kiderült, hogy az érdeklődők 44,4 százaléka nem felelt meg a személyi feltételek legalább egyikének, ám sokan több ok miatt is elutasításra számíthattak volna az adott időpontban. Közleményük szerint 

a legnehezebben teljesíthető feltétel egyértelműen a 3 éves folyamatos tb-jogviszony (49,1 százalék) megléte volt.

Emellett sokan azért számíthatnak még elutasításra a kutatásuk szerint

  • mert nem házasok (39,6 százalék), 
  • rossz adósként szerepelnek a KHR adatbázisban (31,7 százalék),
  • tartozásuk van az adóhivatal felé (9,2 százalék), 
  • nincs magyarországi lakcímük (2,3 százalék),
  • a feleség életkora eléri vagy meghaladja a 41 évet (4,7 százalék).

A jogszabályban rögzített jogosultsági feltételek teljesítése azonban nem jelenti azt, hogy a pár automatikusan sikerrel járhat egy igénylés során – közölte a Bankmonitor, hozzátéve, hogy ezen túlmenően még át kell menni a bankok hitelbírálati eljárásán is. A bankok pedig eltérően határozzák meg a minimális életkort: van, ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 21 éves kortól hiteleznek. Ezen kívül a bankok különböző nagyságú minimális jövedelmet várnak el a babaváró igényléséhez, ezért előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál megkapja a hitelt, míg a másiknál nem. A minimálisan elvárt jövedelem a legtöbb esetben az aktuális minimálbér összege (154 280 forint), aminél a lekérdezést végzők 11,7 százaléka kevesebb bevétellel rendelkezett – olvasható a közleményben.

Sokan fellélegezhetnek, jó hír érkezett a babaváró támogatásról

A babaváró hitel referenciakamata csökkent, így a büntetés is kisebb lesz, ha elveszíti valaki a támogatást. Érdemes lehet megfontolni a szerződéskötés elcsúsztatását későbbre, a különbség több mint félmillió forint is lehet.