A cégnek azért kell a szigorú hulladékgazdálkodási bírságot megfizetnie, mert egyes hulladéktípusok esetében az engedélyében meghatározotthoz képest csaknem 1600 tonnával többet gyűjtött és hasznosított 2022-ben.

„A kormányhivatal rendszeresen ellenőrzi a vállalkozást, az elmúlt két évben az ismételt jogsértések miatt kiszabott bírságok összértéke már a 100 millió forintot közelíti. A bírság mellett a hatóság akár az üzem bezárását is elrendelheti, ha nem szüntetik meg a jogsértést” – hangsúlyozza a kormányhivatal közleményében. 

A többszöri és visszatérő helyszíni ellenőrzések során feltárt problémák miatt eddig öt alkalommal szabtak ki hulladékgazdálkodási bírságot a cégre. A többi eljárás során a hatóság jellemzően a hulladékok telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírások be nem tartása, a hulladékokra vonatkozó nyilvántartások hiányossága, illetve nem megfelelő vezetése miatt szankcionálta a bátonyterenyei üzemet, valamint kötelezte a vonatkozó jogszabályok és az engedélyében szereplő előírások betartására, részletezik. 

A hatóság az ismétlődő esetekre tekintettel a lehető legszigorúbb büntetéseket alkalmazta, legutóbb májusban szabott ki 31 millió forintos bírságot a vállalkozásra.

Itt a kormány válasza az ácsi katódgyárról, 2010 előttre nyúlnak a szálak

Írásban kérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert arról az LMP-s Keresztes László Lóránt, hogy miért nem kommunikált a kormány egyértelműen az Ácson létesített katódgyárról. A miniszter helyett végül Menczer Tamás államtitkár adott választ, aki azt közölte: a kínai Huayou Cobalt beruházásával kapcsolatos tárgyalások lezárulta után mindenkit tájékoztatni fognak, a kormány pedig minden környezetvédelmi előírást betartat az üzem felépítésénél.