A Politico a jelentésről azt írja, az elmúlt hetekben a szárazföldi és az óceáni melegrekordok is megdőltek, Florida és a mediterrán partvidék vizei meghaladták a 30 Celsius-fokot, az északi félgömbön pedig 45 fokot mértek.

A kutatók szerint az idei júliusi történések nem először mutatnak rá, hová vezet a klímaváltozás. Friederike Otto, az Imperial College London klímakutatója azt mondta: ha nem állítják le azonnal a fosszilis üzemanyagot égetését, lényegében a jövőben ez lesz a hűvös nyár.

A kutatók szerint egy évtizedben legalább egyszer várható hasonló hőhullám a jövőben Dél-Európában, Észak-Amerikában pedig 15 évente.

Azonban ha az átlaghőmérséklet tovább emelkedik - 2 Celsius-fokkal vagy még annál is többel -, akkor akár minden második vagy ötödik nyár ilyen forró lehet.

Kínában pár hete új hőmérsékleti rekordod, 52,2 Celsius-fokot regisztráltak, az elmúlt napokban pedig pusztító erdőtüzek rázták meg Rodosz és Korfu szigetét.

Erdőt telepít a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nagyszabású erdőtelepítéssel és gyeprekonstrukcióval ellentételezi a karbonlábnyomát a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Bővebben--->