Ha valaki egy kicsit elmélyed a banki honlapok világában, csakhamar fel fog fedezni egy új jelenséget, amely talán úgy jellemezhető leginkább, hogy mintha a bankok most még jobban versenyeznének az ügyfelekért.

A banki honlapokon egy kis böngészéssel egészen új jelenségre lehet figyelmes a látogató a tavalyi év óta: egy-egy bankszámlanyitásért 20-30 ezer, vagy akár még több forintot is be lehet zsebelni. Sokszor még azt sem kérik a bankok, hogy odakössük magunkat hozzájuk, évekig tartó hűséggel és magas jövedelemátutalással.

„Ez alapvetően egy európai uniós találmánynak, a díjkimutatásnak köszönhető” – fogalmazott Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. „Ebben, az év első hónapjában kötelezően kiküldött dokumentumban a bankoknak részletezik az előző évben az ügyfélnek felszámított banki díjakat, melyek sokszor tízezrekben mérhetők. Olyan összegekről van szó, melyek már megmozgatják az ügyfeleket a bankváltás, vagy legalábbis a bankköltségek csökkentésének irányába. Ennek oldalága a bankok átcsábítási kampánya, mely elérte a diákszámlákat is” – tette hozzá a szakértő a Napi.hu-nak küldött összeállításban.

Nyitási kedvezmények, ajándékok, sőt, kisebb pénzeső a diákoknak

  • 30 ezer forintos eMAG utalványt ad az UniCredit Bank azoknak az ügyfeleknek, akik Diákszámla Zérót online (18 éves kor felett) vagy személyesen bankfiókban nyitnak és a számlához Mastercard Standard betéti bankkártyát igényelnek. 14-18 éves kor között internetbanki szolgáltatást kell igényelni és meg kell adni a törvényes képviselő telefonszámát és e-mail címét. 18 éves kor felett mobilalkalmazási szolgáltatást kell igényelni és aktiválni és meg kell adni az e-mailes és telefonos elérhetőséget. Feltétel még továbbá, hogy a számlanyitást követő hónap végéig teljesíteni kell legalább 5 darabot a következő tranzakciókból: betéti kártyával történő vásárlás, készpénzfelvétel UniCredit belföldi ATM automatából, készpénzfelvétel egyéb belföldi ATM automatából, bankon belüli eseti átutalás, bankon kívüli eseti átutalás, állandó átutalási megbízás, csoportos beszedés, készpénzfelvétel fiókban. Az akció 2022. szeptember 15-től visszavonásig, de legkésőbb 2023. június 30-ig tart.
  • A Gránit Banknál 6-18 éves kor között a fiatalok törvényes képviselő segítségével nyithatnak Gránit Family Junior számlát, 0 forintos számlavezetési díjjal és bankkártyával, valamint hozzáféréssel a Gránit Family apphoz, ami szülői kontroll mellett ismerteti meg a gyermekeket a bankolás alapjaival. Az idősebb diákok 18-25 éves kor között igényelhetnek kedvezményes Gránit Digitális bankszámlacsomagot, amelyhez a díjmentes számlavezetés mellé díjmentes bankkártya is jár. Szelfivel, mobiltelefonról nyitva a bankszámlát, majd a sikeres számlanyitást követően letöltött és aktivált Gránit eBank szolgáltatás megléte esetén 5 munkanapon belül 20 000 forintot jóváír a bank a megnyitott bankszámlán. Az akció április 20-tól május 31-ig érvényes.
  • Az OTP Banknál a 16 és 24 év közötti, új OTP Junior bankszámlát, vagy Bázis számlát Junior kedvezménnyel az OTP Bank honlapján VideóBank vagy a SmartBank alkalmazáson keresztül Selfie számlanyitási szolgáltatás keretében vagy bankfiókban nyitó ügyfelek visszatérítést kapnak a Budapest Park belépőjegyének árából. A kedvezményt az OTP Kedvezményprogramon keresztül kell aktiválni a számlanyitást követő legfeljebb 16. naptól. Az ajánlat annak indulásától számított 32 napon keresztül használható fel. A visszatérítés feltétele a hozzájárulás a marketing célú megkeresések fogadásához. A visszatérítés egy belépőjegy után vehető igénybe. A belépőjegy árának felét, de legfeljebb 5 ezer forintot az OTP Bank a következő hónap elején írja jóvá a bankszámlán. A promócióban az április 17. és május 31. közötti számlanyitásokkal lehet részt venni.
  • Az Erste Banknál 0 és 14 éves kor közötti gyermek részére megnyitott Erste Cseperedő díjcsomag esetében (mellé 7 éves kortól a számlanyitással egyidejűleg bankkártya igénylése is feltétel) a bank 6 hónapon át havonta 2 000 forintot fizet, ha a gyermek bankszámlájára legalább havonta 2 000 forint érkezik. Az akció keretében nem kell kifizetni a kártyakibocsátási díjat, mellyel 2 692 forint takarítható meg. A számlanyitás napján történő Erste Future Junior Program indításakor 6 hónapig dupla ennyit, azaz havi 4 000 forint díjjóváírást is be lehet zsebelni, ha a bankszámlára és a megtakarítási számlára külön-külön havi 2 000–2 000 forint érkezik – az akcióban – mely visszavonásig, de legkésőbb december 31-ig tart – azok a gyermekek vehetnek részt, akik január 31-én nem rendelkeztek élő Cseperedő bankszámlával és első alkalommal nyitnak új Erste Cseperedő díjcsomagot február 23. és december 31. között. 18 éves kor felett a George Store-ban Erste Diák EgySzámla Díjcsomagot online nyitva és mellé bankkártyát igényelve 30 ezer forintot ad az Erste Bank a számlanyitást követő hónap utolsó napjáig. A kedvezmény csak akkor érvényes, ha a számlát nyitó személynek 2022. december 31-én még nem volt élő lakossági bankszámlája a banknál. A bankszámlát a számlatulajdonos nem szüntetheti meg a számlanyitástól számított legalább 2 évig, különben a bank visszahívja a 30 ezer forintot – az akció január 2. és május 31. között érvényes.
  • A K&H Banknál az akció ideje alatt 14 és 18 éves kor között nyitott K&H ifjúsági számlára érkező, legalább havi 3 000 forintos jóváírásokat a bank az első 3 hónapban kiegészíti havonta 3 000 forinttal. Az akció azokra vonatkozik, akik 2023. május 2-át megelőző 18 hónapban nem rendelkeztek K&H lakossági bankszámlával vagy K&H ifjúsági számlacsomaggal és a számlát nyitó ügyfél a marketingcélú megkereshetőséghez hozzájárult – az akció 2023. május 2-től 2023. augusztus 31-ig tart. A májusban vagy júniusban számlát nyitó fiatal ügyfelek 16 éves kor felett több, kuponos kedvezményt is kapnak a K&H Bank kedvezményprogramjában. Így például többek között a PlayIT Show-ra 10 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet – az akció 2023. május 2-től 2023. június 30-ig tart. A K&H Banknál most 30 ezer forint díjjóváírást kap minden 18 év feletti ügyfél, amennyiben engedélyezi a marketing célú megkeresést, legalább 70 ezer forint érkezik a számlájára a nyitást követő második hónap végéig, a bankkártyáját legalább 5 alkalommal használja minimum 1 000 forint értékben a számlanyitást követő második hónap végéig és ugyaneddig van legalább 2 aláírt tranzakciója a mobilbankban – az akció 2023. április 13-tól 2023. június 30-ig tart. A számlanyitás után 3 barátot saját ajánló linkkel meghívva ugyanebbe az akcióba, személyenként további 10-10 ezer forint jóváírást, de összesen legfeljebb 30 ezer forintot fizet a bank az ajánló ügyfélnek, ha a meghívottak is teljesítik a jóváírási feltételeket, kivéve a 2 aláírt mobilbankos tranzakciót. A meghívott ügyfelek, amennyiben teljesítik a feltételeket, 10 ezer forintot kapnak személyenként – ez az ajánlási kampány április 13-tól június 30-ig tart.
  • Az MBH Banknál MBH Diák számlacsomag megnyitása, elektronikus bankszámlakivonat igénylése, Mastercard Standard vagy Visa Classic bankkártya igénylése és azzal június 30-ig lekönyvelve legalább 3 alkalommal, alkalmanként legalább 1 000 forint értékben vásárolva, a feltételeket sikeresen teljesítő első 1 000 ügyfél EFOTT hetijegyet kap. Az elektronikus számlakivonathoz MBH Netbank és MBH Mobilapp szolgáltatásra történő szerződéskötés szükséges. Feltétel még a mobil telefonszám vagy az e-mail cím, illetve adószám megadása ún. másodlagos azonosítóként, díjmentes törvényi készpénzfelvételi nyilatkozat megadása, marketing célú megkeresésekre vonatkozó nyilatkozat megadása, és legalább egy éves hűségidő, azaz a promóció ideje alatt nyitott MBH Diák Számlacsomag a nyitástól számított egy évig nem szüntethető meg. A promócióban csak új lakossági ügyfél vehet részt, akinek a korábbi Budapest Banknál, MKB Banknál és Takarékbanknál sincs élő bankszámlája. Az EFOTT nyári fesztivál 2023. július 12. és 16. között lesz megrendezve. A hetijegy értéke 43 900 forint. Az akció április 3. és június 4. között személyesen vagy online megnyitott bankszámlák után jár.
  • A Raiffeisen Banknál a 18-25 éves kor között bárki számára elérhető YELLOO számlatulajdonosok új ügyfél ajánlásokkal 5 000 forintot kereshetnek. A pénzt külön-külön megkapja az ajánló és az ajánlott is. Az akció a 2022. július 1-től 2023. június 30-ig megnyitott számlák esetén érvényes.

Állandó kedvezmények és ingyenes szolgáltatások diákoknak

  • Az UniCredit Banknál folyamatosan ingyenes a Diákszámla Zéró havi számlavezetési díja 14 és 25 éves kor között. A Mastercard Standard főkártya első kibocsátói díja, Online Számlanyitás vagy Online Számlaigénylés esetén pedig az első éves díja is ingyenes (utólagos díjjóváírással). A nem akciós kibocsátói díj 6 660 forint, míg a nem akciós éves díj, mely megtakarítható, 8 840 forint.
  • A GRÁNIT Banknál a 6 és 18 éves kor között igényelhető Gránit Family Junior, valamint 18-25 éves kör között a Gránit Digitális bankszámlacsomag számlavezetési díja és bankkártya éves díja folyamatosan ingyenes.
  • Az OTP Banknál nem kell fizetni a számlavezetésért 0 évtől 18 éves korig, de hallgatói jogviszonnyal ez 24 éves korig kitolható. Ugyancsak folyamatosan ingyenes a bankkártya mindenkori éves díja és kibocsátása is. Az internetbanki és mobilalkalmazási, valamint telefonos banki szolgáltatás (melyek összefoglaló neve OTPdirekt) ugyancsak díjmentesen vehető igénybe. Az OTP junioros ügyfelei emellett az OTP Junior Kedvezményprogramban is részt vehetnek, mely a kártyás vásárlások során 5 és 30 százalék közötti utólagos pénzvisszatérítést biztosít minden hónapban.
  • A CIB Banknál a 7 és 14 éves kor között nyitható ECO Start bankszámla és a 14 és 18 éves kor között, de nappali tagozatos diákigazolvány bemutatásával 24 éves korig megnyitható CIB ECO ForYou bankszámlák esetében folyamatosan ingyenes a havi számlavezetési díj és első évben a VISA Inspire Elektronikus Bankkártya díja (a kedvezmény értéke 5 546 forint).
  • Az Erste Banknál a Cseperedő bankszámla havi számlavezetési díja ingyenes. A 14 és 26 éves kor között nyitható és használható Erste Diák EgySzámla Díjcsomag havi számlavezetési díja a felnőttek számlájától eltérően feltétel nélkül díjmentes.
  • A K&H Banknál már 0 éves kortól minden életkorban 18 éves korig, de 18 év felett tanulói státusszal 26 éves korig is díjmentes a számlavezetés, továbbá a K&H lakossági mobilinfo szolgáltatás SMS díja 45 forint helyett 24 forint. Emellett 14 éves korig havonta az első, bankszámláról történt készpénzfelvétel K&H bankfiókban ingyenes. 14 és 26 éves kor között a K&H Mastercard bankkártya első éves díja ingyenes (8 310 forint helyett), a második évtől pedig 50 százalékos kedvezmény jár 18 éves korig, afelett pedig 25 százalékos kedvezmény. 14 és 16 éves kor között, ameddig a törvényi ingyenes 150 000 forintos készpénzfelvétel nem érhető el, a K&H Bank biztosítja az azzal megegyező mértékű kedvezményt, nyilatkozat nélkül.
  • Az MBH Banknál az MBH Diák számlacsomag számlavezetési díja elektronikus kivonat igénylése esetén folyamatosan díjmentes. Ingyenes az SMS szolgáltatás havi díja és SMS-enkénti díja is, továbbá a Mastercard Standard, illetve Visa Classic bankkártyák éves díja és kibocsátási díja, folyamatosan. A számlacsomag igénylési és fenntartási feltétele a tanulói jogviszony megléte 14 és 25 év közötti életkorban. A hirdetmény szerint az MBH Diák Számlacsomag csak az első 2 évben érvényes, utána MBH Belépő Számlacsomagra vált.
  • A Raiffeisen Banknál a havi számlavezetési díj folyamatosan ingyenes a YELLOO számlacsomagban, 18 és 25 éves kor között, hallgatói jogviszony nélkül is. Az online eseti átutalás belföldre és a csoportos beszedés teljesítése tranzakciónként 20 000 forintig szintén korlátlanul ingyenes. A VertiCard nevű bankkártya első kibocsátási és az első éves kártyadíja szintén ingyenes. Utóbbi akció 2023. június 30-ig érvényes, a nem akciós kibocsátási díj 3 597 forint, az éves díj pedig 6 616 forint. A számlatulajdonosok emellett tagjai lehetnek a YELLOO Klubnak is, mely egy bankkártyás vásárlások után kedvezményes vásárlásra jogosító kuponokat nyújtó lehetőség.