Áprilisban az export nem várt mértékű növekedésével és az import csökkenésével párhuzamosan gyarapodott Kína külkereskedelmi többlete a nemzeti statisztikai hivatal kedden publikált adatai szerint.

Kína külkereskedelmi többlete áprilisban 90,21 milliárd dollárra emelkedett az előző havi 88,19 milliárd dollárról és az egy évvel korábbi 49,47 milliárd dollárról. A piaci előrejelzések 71,60 milliárd dolláros többletet jeleztek áprilisra.

Az export a 8 százalékos előrejelzést meghaladó 8,5 százalékkal emelkedett áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, így már a második egymást követő hónapban mutatott növekedést éves összehasonlításban. Márciusban 14,8 százalékos volt az éves növekedés.

Az import a gyengülő belföldi keresletre visszavezethető módon a várt 5 százalék helyett 7,9 százalékkal csökkent áprilisban a márciusi 1,4 százalékos éves csökkenés után. Kína importja már a hetedik egymást követő hónapban csökkent az alacsonyabb belső kereslet, a csökkenő nyersanyagárak és a dollár magasabb árfolyama miatt. A nyersolajimport 1,45 százalékkal csökkent az előző évihez képest, miután márciusban 22,5 százalékkal nőtt. A földgáz behozatala 11 százalékkal ugrott meg.

Az Egyesült Államokból az import 3,1 százalékkal csökkent, míg az ASEAN-országokból és az EU-ból származó import 6,25 és 0,12 százalékkal csökkent.

Az Egyesült Államokkal szembeni, politikailag érzékeny kereskedelmi többlet áprilisban 29,68 milliárd dollárra nőtt a márciusi 27,6 milliárd dollárról.