A kéktúrázóknak ismerős Tepke-gerinctől északra, a Cserhát keleti peremén vett videóra egy anyamedvét és hozzávetőleg kétéves bocsát egy erdőbe kihelyezett vadkamera. A hírt megosztó lucfalvai polgármester a felvételt ugyan nem hozta nyilvánosságra, azonba a lakosságot a gombaszezonra tekintettel óvatosságra intette – számolt be a Turista Magazin.

Az utóbbi években egyre gyakrabban bukkannak fel medvék az Északi-középhegységben, mivel a növekvő szlovákiai populáció egyedei élőhelyet keresve Magyarországra vándorolnak. Északi erdőségeinkben immár előfordul, hogy egyes példányok hónapokra megtelepednek, ritka esetekben át is telelnek.

Az európai barnamedve általában kerüli az embert, de a boccsal kóborló anyamedvék kifejezetten veszélyesek lehetnek, mivel az anyaállatok agresszíven védelmezik utódaikat.

Erre egyébként jó okuk van: a hímek elpusztítják a bocsokat, mert a velük töltött első években a nőstények nem párzanak.

Már akcióban a barnamedve-vadász csapat

Szlovákiában a Zsolnához közeli Felsővisnyó szélén két emberre támadt rá egy medve hétfő reggel. Az erdész és a vadász egy meglőtt vaddisznóra ügyelt, amikor a közelben pihenő ragadozó rájuk rontott. A két férfi sebesüléseit kórházban látták el, egyikük sincs életveszélyben.

A vadász rá is lőtt az állatra, így az valószínűleg sebesülten kóborol, ebben az állapotban pedig különösen veszélyes lehet, éppen ezért a helyszínre érkezett a természetvédelmi hatóságok barnamedvékre specializált csapata.

Korábban volt már rá példa, hogy a túrázókat rendszeresen zaklató, vagy az ember közelségéhez túlságosan hozzászokott medvét altattak el.

A halálosan végződő medvetámadás egyébként nagyon ritka: Szlovákiában először két éve, az Alacsony-Tátrában történt végzetes medvetámadás. 

Mit tegyünk, ha medvével találkozunk?

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerint, hogy a medve nem játék, ezért kerülni kell, és semmilyen korú medvével nem érdemes barátkozni. A bocsok közelében jó eséllyel ott van az édesanyjuk is, a legtöbb konfliktus pedig az anyamedvéhez köthető. Amennyiben medvék járta erdőben kirándulunk:
  • Mindig a kijelölt turistautakon haladjunk!
  • Napnyugta és napkelte között inkább kerüljük az erdőt!
  • Ne járjunk nesztelenül, hogy a medvék hallják, hogy közeledünk!
  • Ha véletlenül összefutnánk a medvével, és az állat nem vesz észre, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el! 
  • Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni, ne nézzünk a szemébe és ne is fordítsunk neki hátat! Elfutni sem túl jó ötlet, mert az állat a gyorsabb.
  • Ne etessük a medvét!
  • Autós találkozás esetén ne hagyjuk el a járművet!
  • Szelfizni se próbáljunk vele!
  • Ha közelebb merészkedik, ne provokáljuk és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat!
  • Ne vigyünk magunkkal erős illatú élelmiszert! A nemzetipark-igazgatóság külön kiemeli a halkonzervet és a sűrített tejet.
  • Ne hagyjunk magunk után ételmaradékot és csomagolóanyagot sem! A maradékot lehetőleg szagmentesen csomagoljuk el!
  • Sátorozáskor az élemet a sátortól távol eső fára függesszük fel!