A Népszava birtokába került az Európai Parlament (EP) Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) májusi magyarországi tényfeltáró missziójáról készült jelentéstervezet, melynek bevezetőjében az EP-képviselők leszögezik: legfőbb gondjuk az, hogy az uniós támogatások átlátható, tisztességes és pártatlan módon jussanak el a magyar polgárokhoz, vállalkozásokhoz és régiókhoz. Egyben felszólítják a magyar kormányt, hogy haladéktalanul teljesítse az összesen 28 milliárd eurónyi közösségi forrás folyósításának feltételeként szabott feltételeket.

A küldöttség álláspontja

Leírják, hogy a küldöttség tagjai kissé ellenséges fogadtatásban részesültek Budapesten. Úgy ítélték meg, hogy a látogatás kezdettől fogva a kormánypárti médiakampány középpontjában állt. Egyes képviselőket szándékosan rágalmaztak, a vizit célját pedig ‘boszorkányüldözésnek’ vagy „inkvizíciónak” nevezték.

A Népszava szerint a többpárti delegáció mások mellett találkozott civil szervezetekkel és oknyomozó újságírókkal, diszkriminatív állami intézkedésekkel szembesülő uniós vállalatokkal, parlamenti képviselőkkel, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel. A küldöttek eszmecserét folytattak az Állami Számvevőszék és az Integritás Hatóság elnökével, Budapest főpolgármesterével és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének képviselőivel is.

Az EP küldöttség a beszámoló végén leszögezi, hogy a kapott információkat nyomon fogja követni, és azokat továbbítja az Európai Bizottságnak, az Európai Számvevőszéknek, az EU Csalás Elleni Hivatalának és az Európai Ügyészségnek.

Egyedi esetek

Navracsics Tibort a Semmelweis Egyetemen tartott előadása után doorstep saltótájékoztató keretében röviden kérdezhették az újságírók, a Népszava által említett jelentésre azt reagálta, hogy ő két órán keresztül tárgyalt annak idején a költségvetési ellenőrzési bizottsággal. A tárgyalás kifejezetten jó hangulatban telt, de sajnálatosan kiderült, hogy a magyar fél által elküldött háttéranyagokat nem olvasták el, így féloldalas lett a tárgyalás.

 

 

 

Navracsics Tibor a Napinak: Nincs B-tervünk!

Az a cél, hogy november 23-ig megállapodjunk az Európai Unióval az Erasmus és a Horizont programokról, mondta Navracsics Tibor a Semmelweis Egyetemen nyári egyetemén. A Napi.hu-nak azt mondta, nincs B-tervük, a megállapodásra törekednek.

A politikai diszkriminációról elmondta, hogy egyedi esetek előfordulhatnak, hisz 3000 önkormányzatról és 10 ezer emberről van szó, de rendszerszinten ilyen nincs. Példának saját választókerületét hozta: Ajkán, ahol szocialista polgármester van és Tapolcán, ahol volt jobbikos polgármester van, egyaránt kiváló az együttműködés.

A tárgyalások jellege

Arra a kérdésre, hogy végül mikor érkezhetnek az uniós források, nem tudott válaszolni, de hozzátette, ha rajta múlna, már meglennének a pénzek. Hozzátette, hogy a döntéshozatali határidőket visszaszámolva novemberben lehet előrelépés. A tárgyalásokról elmondta, hogy azok ide-oda mozognak, haladnak, majd visszalépnek visszalépnek, de ez természetes, hisz mozognak az álláspontok, optimális esetben előre. Hangsúlyozta: neki arra van felhatalmazása, hogy megegyezzen.