Az OTP Nyugdíjpénztár friss felméréséből kiderül, hogy

  • minden ötödik ember úgy véli, még 70 éves kora után is dolgoznia kell majd.
  • A többség arra számít, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatár, vagyis 65 éves koruk után is rá lesznek szorulva a munkára, főként a férfiak gondolják így.
  • Azok aránya kevés, mindössze 15 százalék, akik szerint már korán, akár 63 évesen vagy annál is korábban elmehetnek nyugdíjba.
  • sokan ráadásul úgy vélik (22 százalék), hogy napi 8 órában kell majd tovább dolgozniuk, vagyis 65 vagy 70 évesen is teljes munkaidővel kalkulálnak.

Aktív járulékfizetőként éljünk hosszabb ideig, vagy nyugdíjasként?

Kell-e emelni Magyarországon a nyugdíjkorhatárt? Bővebben >>>

A jelenleginél is nehezebb jövőre számítunk

Évtizedekre előre tekintve érthető módon sokan kiszámíthatatlannak tartják a jövőt, hiszen számos kihívással kell szembesülnünk: úgy mint az elöregedő társadalmak, bizonytalan gazdasági helyzet, melyek mind-mind arra mutatnak, hogy a jövőben lehetséges, hogy még a jelenleginél is nagyobb problémákkal kell megküzdenünk.

Az öngondoskodást évtizedes távlatban érdemes tervezni, hiszen, ha idejében elkezdjük, bebiztosítjuk időskori anyagi biztonságunkat.

nyugdíjpénztár megtakarítási formájának előnye, hogy a havi befizetések folyamatos kamatadó- és szochomentes hozamot hozhatnak, a hozam pedig 10 év után adómentesen, szabadon felhasználható. De nemcsak azért érdemes nagyobb összegeket félretenni, mert ezt 10 év múlva jelentősen megtérül, hanem a befizetések után járó adó-visszatérítés miatt is, amellyel még tovább növelhető a megtakarítás. Ennek mértéke az éves nyugdíjpénztári befizetések 20 százaléka, de legfeljebb évi 150 ezer forint.