Mint közleményükben írják,

optimistábban ítélik meg a vállalkozások vezetői cégük jelenlegi és várható üzleti helyzetét, jövedelmezőségét, a beruházások és a megrendelések várható szintjét.

A GVI konjunktúramutatója az októberi plusz 4 pontról plusz 24 pontra emelkedett,

Ez, a felmérés 1998-as kezdete óta a legalacsonyabb értéket jelentő 2020. áprilisi mínusz 25 pontról másfél év alatt lényegében visszaemelkedett a koronavírus – járvány kitörését megelőző értékre.

Az elemzők úgy látják, a jelenlegi körülmények között a legkedvezőbb üzleti klímára a nagyvállalatok, a döntően exportáló vállalatok, a külföldi (rész)tulajdonban lévő cégek és az ipari vállalkozások számítanak.

A felmérés szerint a vállalkozások a következő fél évben lényegesen nagyobb mértékű munkaerőkeresletre számítanak, az egyenlegmutató plusz 10 ponton áll, vagyis 12 ponttal magasabb 2022 októberéhez viszonyítva.

Az építőipari cégek és a mikro vállalkozások kivételével az összes vizsgált vállalati kategóriában többségben vannak a következő fél évben létszámbővítést tervező cégek

 – közölte az MKIK GVI.

Nyáron indulhat a kilábalás, a nagy gazdasági növekedés a következő évekre marad

A frissen megjelent GDP-adatot több elemző, illetve a Pénzügyminisztérium is kommentálta. A várakozások eltérőek, de az év második felében már általában gazdasági javulást várnak. Bővebben >>>