Az Európai Bizottságnak nagyon súlyos kérdésekre kell válaszolnia az Európai Tanács ülésén: választ kell adnia arra, hogy hova lett a pénz az uniós költségvetésből, és ki felelős azért, hogy 2,5-3 év elteltével lényegében pénzügyileg a csőd szélére sodorták az Európai Uniót - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Elfogyott a pénz

A kormányfő a Brüsszelből sugárzott interjúban azt mondta: a bizottság a költségvetés hétéves időszakának a felénél bejelentette, hogy elfogyott a pénz, és most arra kéri a tagállamokat, hogy eurómilliárdokat fizessenek be még pluszban ahhoz képest, amit egyébként előír a költségvetés.

Hozzátette:

van egy zűrös ukrajnai pénzügyi csomag, ugyanis a bizottság adna hozzávetőleg 50 milliárd eurót Ukrajnának, holott azt sem lehet tudni, hogy az eddig Ukrajnának odaadott mintegy 70 milliárd euró mire ment el, és miért nem volt elég.

Emellett - folytatta - a bizottság most még 18 vagy 19 milliárd eurós hozzájárulást kér a felújítási alap megnövekedett kamatterhéhez is, úgy, hogy ebből az alapból a magyarok és a lengyelek egy fillért sem kaptak. Jelezte: van továbbá egy nagyobb összeg, amit a migránsok Európába érkezésének elősegítése érdekében különít el a bizottság, és kérnek maguknak néhány milliárd eurót, hogy megemeljék a fizetésüket, miközben azt követelik Magyarországtól, hogy törölje el a rezsicsökkentést.

Tehát a magyar emberek otthon fizessenek többet a rezsiért, küldjünk ide több pénzt, amiből nekik lesz plusz fizetésük. Tehát úgy, ahogy van az egész, az oly mértékig abszurd, hogy nyilván nem csak egy magyarnak, de majdnem minden európai uniós tagállam vezetőjének kinyílik a bicska a zsebében

– fogalmazott.

Orbán Viktor két hét után ismét a Kossuth rádió vendége volt, ám ezúttal élőben, ráadásul Brüsszelből jelentkezett be, ahol az EU-csúcson vesz részt.

A miniszterelnök meglehetősen mozgalmas éjszakán van túl.

Pár órája pedig derült ki, hogy az Európai Tanács csütörtöki ülésén is akcióba lépett a lengyel kormányfővel együtt, nagy felbolydulást okozott ezzel.

Megint blokkolt Orbán, de most a lengyelekkel együtt

Orbán Viktor már június elején jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a migrációs paktumot, és mindent megtesz az elfogadása ellen. A miniszterelnök szerint Brüsszel visszaél a hatalmával és erővel akarják áttelepíteni Magyarországra a migránsokat. Magyarország és Lengyelország éjjel közösen lépett fel ellene.

Mindent borított

Csütörtökön összeült az európai állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács, és a megbeszélés tárgya volt többek között a migrációs paktum is. A Politico című lap tudósítása szerint úgy tűnt, még aznap megvitathatnak minden problémás kérdést. Később azonban jött Orbán Viktor, és mindent borított – idézi az Index a tudósítást.

A lap szerint a miniszterelnök határozottan közölte, elfogadhatatlan az álláspont, amelyet az unió képvisel a migráció kérdésében és azonnal csatlakozott hozzá Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is. Mindketten kijelentették, addig nem hajlandóak elfogadni egy közös nyilatkozatot a tanácson elhangzottakkal kapcsolatban, amíg az általuk felvetett problémákat nem orvosolják.

Hajnali 1-ig tárgyaltak

A Politico szerint Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hajnal 1-ig tárgyalt velük, de végül berekesztették az ülést.

A Politico szerint a nyilatkozat, amelyet a két kormányfő blokkolt, inkább szimbolikus, mint gyakorlati jelentőséggel bír. Azt viszont jelzi, hogy Lengyelország és Magyarország nem hajlandó elfogadni az említett migrációs paktumot, hogy a migráció egyre nehezebb témává válik az uniós csúcstalálkozókon, és hogy a kérdésben nincs egység a tagállamok közt.

A migrációs megállapodás érvényben marad.

Ma nem a migrációs paktum volt a probléma […], hanem az, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak nem tetszett, ahogy erről a paktumról döntöttünk. Annyira dühösek emiatt, hogy azt mondják, nem akarnak semmilyen nyilatkozatot most a migrációról

– mondta Mark Rutte belga miniszterelnök.

A megállapodás értelmében a bevándorlókat szétosztanák a tagállamok között, így Olaszországra – ahol az idén már több mint 50 ezer bevándorlót regisztráltak az ENSZ adatai szerint – sokkal kisebb teher nehezedne, mint most.

A magyar kormányfő szerint a migráció kérdésében sem költi jó célokra a pénzt az unió

Nem a határvédelmet támogatják a migrációs paktummal, hanem azt segítik elő, hogy „behozhassák a migránsokat” az unióba. Mint mondta, választ várnak arra a kérdésre, hogy mire költötte el Brüsszel az eddigi pénzt, és hogyan jutott a csőd szélére az unió.

Arra a kérdésre, hogy az unió mért nem fogékony a szigorúbb határvédelemre, azt mondta, ennek számos oka lehet.

Egyrészt vannak olyanok, akik összekeverik a vendégmunkások beengedését a migrációval, de azoknak a „hordáknak” a tagjaiból, amelyek Magyarországon is átvonultak, nem lesznek jó munkások. Mások pedig úgy látják, hogy el kell törölni a határokat.

A kormányfő azt is hozzátette, Magyarország példája is mutatja, határozott fellépéssel meg lehet állítani a migrációt. „Nem Európában kell menekülttáborokat fölépíteni. Európán kívül kell tartani a migránsokat”, amíg el nem bírálják a kérelmeiket – szögezte le.

Orbán Viktor totális bojkottját és kirekesztését pedzegetik a baráti ország sajtójában

Büntetés a hűtlenségért címmel jelent meg egy írás a Newsweek Polska hasábjain. Sorra veszik, hogy miként lehetne megregulázni a magyar kormányt és annak vezetőjét, amiért szerintük a lojalitás legkisebb jelét sem mutatja az Európai Unió és a NATO irányába. Bővebben >>>