A libanoni hatóságok csütörtökön vádat emeltek Riad Salameh, testvére, Raja és egyik asszisztense ellen pénzmosássikkasztás és tiltott meggazdagodás miatt, miután hónapokig húzódott a nagy visszhangot kiváltó ügy. A Salameh testvérek az eljárás során mindvégig tagadták a vétkességet.

A központi bank vezetője múlt csütörtökön a Reutersnek nyilatkozva ragaszkodott ártatlanságához, mondván, hogy a vádak „még nem vádirat”, és ígéretet tett arra, hogy betartja a bírósági eljárásokat.

A vádak egy 18 hónapos libanoni vizsgálat eredménye, amely azt vizsgálta, hogy Salameh és testvére, Raja 2002 és 2015 között több mint 300 millió dollárt sikkasztott-e a központi banktól.

A svájci pénzügyi piacfelügyelet hétfőn közölte, hogy 12 bank ellen folytatott vizsgálatot az üggyel kapcsolatos pénzmosás gyanúja miatt. Libanonnal összefüggésben a FINMA mintegy tucatnyi banknál folytatott vizsgálatot, és két esetben végrehajtási eljárást is indított. Végrehajtási eljárásra akkor kerül sor, amikor a pénzügyi felügyelet mulasztásokat észlel egy banknál, és azon dolgozik, hogy megállapítsa, milyen intézkedéseket kell hozni a pénzmosási szabályok megsértésének jövőbeli megelőzése érdekében.