Ma már csaknem egyéves csúszásban van a Duna-parti CET átadása, a fejlesztő nem adta át a kivitelezői szerződéseket s egyéb szükséges dokumentumokat az átadás-átvétel megkezdéséhez. Nincs még használatbavételi engedély, és  az épület bérbeadása, a kereskedelmi területek kialakítása sem halad megnyugtatóan - sorolta lapunknak a CET körüli legégetőbb problémákat Baross Pál,  Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes tanácsadója.

Mindez, valamint a Porto által javasolt túl alacsony bérleti díjak oda vezetnek, hogy CET jelenleg az összes résztvevő számára veszteséges projektnek tűnik - fűzi hozzá. 

Maga a fejlesztés elindulásának alapja, az eredeti PPP - szerű konstrukció a tulajdonos főváros számára hátrányosan osztja meg a kockázatokat. A szerződést illetve annak előkészítését az ÁSZ vizsgálta és feljelentést tett. Minden valószínűség szerint saját maguk számára hátrányos szerződést kötöttek az alvállalkozók is - teszi hozzá.

Ennek részletei ugyan éppen a Porto visszatartása miatt nem derültek ki,  mivel a Porto a projekthez nem fejlesztői, hanem általános kivitelezői bankgaranciát szerzett, így annak lehívása után éppen a kivitelezők nem jutnak hozzá a már elvégzett munka ellenértékének egy részéhez. Ráadásul az alvállalkozói szerződések hiányában azt sem lehet tudni pontosan, hogy valójában ki a felelős a határidő csúszásáért - hangsúlyozza Baross.

Mindemellett nincs megnyugtató bizonyíték az épület héjszerkezetének megfelelőségére, az épület eredeti tervezője vitatja az áttervezett szerkezet stabilitását és víz szigetelésének megbízhatóságát. Baross szerint a problémahalmazból talán éppen a bérbeadás és a kereskedelmi területek kialakítása a legkevésbé  nyugtalanító, ám az idei nyitás még akkor is kérdéses, ha az átadás-átvétel szeptemberig lebonyolódik.

A fővárosi önkormányzat közleményben tudatta, hogy a jogszabályok, a Porto-val kötött érvényes és hatályos szolgáltatási szerződés alapján, illetve az önkormányzat belső, ügyrendi szabályai szerint, minden tekintetben jogszerűen járt el a teljesítési bankgarancia lehívásakor.
A lehívás egyik jogcíme, hogy a szolgáltató Porto Kft. a főváros többszöri felszólítása ellenére sem nyújtott a szerződés szerint megkövetelt teljesítési bankgaranciát. A lehívás másik oka a teljesítési késedelem volt. Az eredeti határidő 2010. augusztus 31. volt, majd ez módosult 2010. október 25-re.