Branislav Gulan, a Szerb Gazdasági Kamara (PKS) szakértője elmondta, hogy Szerbiában jelenleg a legjobb minőségű termőföld hektáronkénti ára ötezer euró, de egy-egy hektár másod- és harmadosztályú termőföldhöz már ezer-kétezer euróért is hozzá lehet jutni.

Európában az ugyanilyen minőségű szántók ára 50-100 ezer euró - mondta a szakember, hozzátéve: pár éven belül a rossz szerb tárgyalási politika miatt a külföldiek is vásárolhatnak majd földet Szerbiában, és már most jelentős a spekuláció.

Litvánia és Szlovákia, noha már régóta tagjai az uniónak, nemrégiben hosszabbította meg 2014-ig a moratóriumot a külföldiek földvásárlására vonatkozóan, és Románia és Magyarország is további haladékhoz jutott. "Dániában meg éppenséggel csak az a külföldi juthat termőföldhöz, aki már legalább két évig ott élt" - mondta Branislav Gulan.

Szerbiában viszont már az unióval kötött átmeneti kereskedelmi megállapodás hatályba lépését követő negyedik évben megnyílik a lehetőség arra, hogy a külföldiek szántókhoz jussanak - hangsúlyozta Gulan. "El kell érni, hogy kitolják a külföldiek földvásárlási jogának életbe lépését.

Ez a kormány feladata, amely félévente folytat megbeszéléseket az EU képviselőivel" - hangsúlyozta Gulan. Szerinte a szerb földvagyon a legjobbak közé tartozik Európában, és az egy főre jutó termőföld nagysága Szerbiában 0,5 hektár, Európában a legnagyobb.

Szerbiában 778 ezer kistermelőt tartanak nyilván, akik átlag 3 hektárnyi földterületen gazdálkodnak.