A Club Aligára 75 milliárd forintot költene a befektető

Az üdülőterület megvásárlására és az ingatlan fejlesztési terveinek elkészítésére a cég tulajdonosa 6 milliárd forintot költött - mondta el Zvi Frank, a Club Aligát javarészt privatizáló, és a part menti részére kezelői jogot szerző, izraeli érdekeltségű Pro-mot Hungária Kft. vezérigazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén, ahol a szervezet az üdülőkomplexum fejlesztési terveiről tájékozódott.
NAPI, 2009. augusztus 7. péntek, 20:07
Fotó:

A cégvezető MTI által idézett beszámolója szerint a befektetők alapvető célja, hogy az évtizedekig zártan működő üdülőterületet kinyissák, és beleolvasszák Balatonvilágosba, eltüntetve sorompókat, kerítéseket és új utakat építve. A közel két kilométeres partszakasz részben strandként, részben sétányként hasznosítva szintén nyitott lenne a nagyközönség számára.

Az építkezések nagy része a parttól távolabb valósulna meg, ahol a 4-5-6 szintes épültek nem emelkednének a mögöttük húzódó partfal szintje fölé. Hosszú távon, 10-20 év alatt 75 milliárd forint befektetéssel négy nagy szálloda, továbbá kisebb családi házak, nyaralók épülnének, a jelenlegi növényzet megőrzése mellett. Mindez 1700 új munkahelyet teremthet, 20 millió eurós forgalmat biztosítva a helyi gazdaságnak - summázta Zvi Frank.

Az engedélyek megszerzése után fél éven belül indulna az építkezés, és 24 hónap elteltével válna vendégfogadásra is alkalmassá a beruházás első üteme. Az MTI kérdésére a cégvezető elmondta, a terveket magyar és nemzetközi szakemberek bevonásával készítették a Balaton törvény elvárásaihoz igazodva.

Virányi István balatoni főépítész megerősítette, hogy történt szakmai egyeztetés a tervekről, ugyanakkor hangsúlyozta, további szakmai és jogi egyeztetésekre lesz szükség. Aggályok merültek fel egyebek közt azzal kapcsolatban, hogy az üdülőterület kapacitásaihoz, illetve a lakossághoz képest túl nagy a tervezett terhelés.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a térség Fideszes országgyűlési képviselője arra figyelmeztette a helyi önkormányzat képviselőtestületét, hogy az ő feladata és felelőssége a fejlesztésekhez szükséges szabályozási terv módosítása, amihez ki kell kérni és meg kell szívlelni a hatóságok véleményét. Hangsúlyozta, hogy a térség és az ország érdeke is az, minél több kereskedelmi szálláshely létesüljön. Az apartmanok és lakóházak ugyan gyorsabb megtérülést hoznak a befektetőknek, de nagyobb környezetterheléssel és jóval kisebb adóbevételekkel járnak - tette hozzá.

A BFT határozatot fogadott el az üdülőkomplexum fejlesztési tervével kapcsolatban, amely rögzíti, hogy a testület további szakmai és hatósági egyeztetéseket tart szükségesnek az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK