A budapesti városrégió a válság utáni új gazdaságban és a dinamikusan formálódó európai gazdasági térben betöltött szerepéről rendeztek fejlesztői konferenciát szerdán Budapesten gazdasági vezetők, kamarák képviselői és városfejlesztők részvételével.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy Budapestnek komoly lehetősége van Kelet-Közép Európa meghatározó központjává válni, azonban nagyon sok tennivalóra van szükség ennek a víziónak a megvalósításához, többek között azonnali paradigmaváltásra van szükség a magánszféra és a közigazgatás kapcsolatában.


Gauder Péter a Studio Metropolitana Városfejlesztő Műhely vezetője kiemelte, hogy a 2011-es soros magyar EU-elnökség kiváló lehetőséget kínál arra, hogy Budapest valódi metropoliszként mutassa be magát a világnak. Gauder a Duna központi szerepére utalva kiemelte, hogy „a Duna identifikálja Budapestet".


Szegvári Péter, a Regionális Fejlesztési Holding stratégiai igazgatója szerint az Európai Unió új logika szerint kívánja a térséget régióvá alakítani, amelynek középpontjában a Duna áll. Ez lesz a következő évtizedekben a fejlesztési források megszerzésének legfontosabb terepe, ezért az új kormány kiemelt feladatának tartja, hogy olyan minisztériumi rendszert hozzon létre, amely a fejlesztési források minél hatékonyabb megszerzését és felhasználását irányíthatja.


Ikvai Szabó Imre, Budapest főpolgármester-helyettese egy várospolitikai koncepció és saját elképzelései alapján mutatta be Budapest jövőbeli lehetőségeit. Véleménye szerint Budapest jövője a tudásban van, ugyanakkor a Duna kínálta lehetőségek jó kihasználására is felhívott. Ikvai szerint radikális lépésekkel kell befektetőbaráttá formálni Budapestet, ehhez pedig a közigazgatási reform az első állomás.


Rakusz Lajos az Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesületének elnöke a nagyvárosi régiók megalkotásának előnyeit hangsúlyozta, kiemelve, hogy „a nagyvárosi térségek húzzák Európát". Elmondta, hogy Németországban, Franciaországban és Olaszországban is számos nagyvárosi régió alakult, amelyek központjában egy nagyváros található, azonban a régió nem csak az agglomerációs körzetet foglalja magában, hanem a központtól számított mintegy 60-70 kilométeren belül lévő városokat is. Egy esetleges Budapest központú régiónak így Székesfehérvár, Tatabánya, Esztergom, Dunaújváros, Kecskemét és Hatvan is része lenne.


Andrew Erskine, a British Council szakértője szerint a válság jó lehetőséget teremt a várospolitikai stratégia újraalakítására, valamint arra, hogy a város hogyan láthatja el funkcióit új stratégiák felhasználásával. Erskine kiemelte, hogy fontos a város DNS-ének megértése, az oktatás és munkaerős piac közötti kapcsolat erősítése, a tudományos világgal való nyitottság