Egy évvel ezelőtt még féltucatnyi bank honlapján találtunk olyan összehasonlító táblázatokat, amelyek a támogatott és nem támogatott forinthitelek, valamint az euró és a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészleteit tartalmazták. Tették ezt úgy, hogy egymillió forintot véve alapul, különféle futamidőkre és kamatperiódusokra adták meg az adatokat. Volt olyan bank is, amely különféle, tipikusnak mondható hitelösszegekre adott törlesztést.
Mára csak az OTP és a Raiffeisen maradt ebben az üdvözlendő körben, bár az OTP a forinthitelek törlesztéseinek közlésétől már eltekint. Különösen fájó a nagy piaci szereplő, a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) áttérése a hitelkalkulátorra.

A legtöbb hitelintézet ugyanis háromféle információval operál. Először is leírják - szövegesen - az adott hitelt. Az állami támogatású kölcsönöket különveszik, hiszen itt elég bonyolult a konstrukció. Egyre több bank adja meg azt a linket, ami az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) honlapjára viszi át az olvasót. Itt ugyanis jóval bővebb az állami támogatások magyarázata.

A szöveges ismertető mellett egy kalkulátor és a kondíciós lista található. Az előbbibe be kell ütni a felvenni kívánt hitel típusát (például támogatott lakáshitel új lakás vásárlására vagy lakáscélú svájci frank alapú hitel), a kölcsön összegét és annak kívánt futamidejét. (Van ahol kamatperiódust, kezdeti törlesztési kedvezményt, netán még a devizanem árfolyamának garantálását is meg lehet választani.) A kondíciós lista a kamatot és az egyéb költségeket tartalmazza.

Ez idő szerint két gyakori kedvezménnyel operálnak a bankok. Az egyik az induló költségek elengedése. A finanszírozandó lakás értékének megállapítása, a hitelbírálat és a szerződéskötés díja több tízezer forintra is rúghat, ettől szabadul meg az ügyfél, viszont mindezeket a folyósító nyilván bekalkulálja a kamatba és a kezelési költségbe. A másik ügyfélcsalogató az akciós kamat, amely azonban általában csak fél évig él. Jó lenne tudni, hogy hányan kérdeznek vissza: és tessék mondani, utána mennyi lesz?
Ha mindezek helyett a havi törlesztőrészletet adnák meg a bankok, akkor nyilvánvaló lenne, hogy az egyik hitelintézetnél elengedett egyszeri költség hogyan viszonyul a másiknál meglévő, de alacsonyabb havi törlesztőrészlettel járó visszafizetéshez. Vagy az induló havi törlesztés mekkorára ugrik fél év múlva.

A kamatokat és egyéb kondíciókat egy hiteles hely tartalmazza - tucatnyi bankra, ez pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapja (pszaf.hu). A főoldalról a "Fogyasztóknak" főcím alatt érhetők el a "Támogatott lakáshitelek" (a devizás hitelek hiányoznak). Itt két nagy táblázat foglalja össze az új lakás építésére, vásárlására, illetve a használt lakások vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére felvehető hitelek kondícióit. Ebbe a kamatok mellett a teljes hiteldíjmutatók (thm-ek), továbbá a különféle költségek és a futamidők, valamint az igényelhető kölcsönösszegek is beletartoznak. A táblák valóban megspórolják a látogatónak a különböző bankhonlapok kondíciós listáinak egyenkénti tanulmányozását, viszont nem adnak választ arra, hogy vállalni tudják-e havi költségvetésükben a kívánt hitel törlesztőrészletét, az ugyanis hiányzik. Még leginkább a thm mértéke lehet mérvadó, hiszen ahol ez kisebb, ott nagy valószínűséggel - összességében - jobban jár az ügyfél.

A világháló tele van a lakáshitelek összehasonlítását kínáló honlapokkal, viszont sehol sem találtunk olyan szolgáltatást, amely a hitelkínálatok törlesztőrészleteit számolta volna ki, természetesen összehasonlítható formában. Eközben ma már a legtöbb biztosítási alkusz honlapján az autóbiztosítások mellett a lakás- és az utazási biztosítások díjai is így szerepelnek.