A Strabag SE építőipari óriáscég megvásárolta a Deutsche Telekomtól annak ingatlankezeléssel foglalkozó szolgáltató cégét, a DeTeImmobilien GmbH-t. Ezzel a tranzakcióval Magyarországon megszerezte a DeTeImmobilien-Hungary Zrt. 51 százalékos tulajdonrészét is, a másik tulajdonos  változatlanul a Wing Zrt. A tranzakció eredményeként a cég neve  Strabag Property and Facility Services Zrt.-re (Starag PFS Zrt.-re) változott.

Vágó László, a cég vezérigazgatója elmondta, rendkívül pozitívan fogadják a változást, hiszen az új tulajdonos szakmai befektető. Fő profilja az építőipari kivitelezés, portfólióját pedig kiválóan kiegészíti, teljes körűvé teszi a Strabag PFS Zrt. által nyújtott facility és property management szolgáltatás. A teljes portfólió ily módon összekapcsolva lefedi egy ingatlan teljes élettartamát, a kezdetektől akár az évtizedeken át tartó üzemeltetésig, hasznosításig. A tulajdonosváltás a mindennapi működésben semmiféle változást nem jelentett.


A válság az FM / PM szektorban is érezteti a hatását, ez azonban a nehézségek mellett lehetőségeket is jelent. Ma már a komoly, nagy portfolióval rendelkező megrendelők komplex szolgáltatást várnak el. A legegyszerűbb takarítástól a komplex műszaki megoldásokon át az összetett felkészültséget igénylő property managementig, mindent egy cégtől szeretnének megvenni.

A Strabag PFS Zrt. is nyitott ebbe az irányba, hiszen már nem csak facility-, hanem property managementtel is foglalkozunk, és ennek megfelelően megrendelőknek integrált, egykapus ajánlatokat teszünk - hangsúlyozta Vágó, aki úgy látja, a cég a jövőben is dinamikusan fog fejlődni. Stratégiájuk lényeges eleme az akvizíció. Számítanak arra, hogy a válsággal összefüggésben a piac egyre inkább az 'egykapus' - integrált szolgáltatók felé nyit. Ez akár költségoptimalizáló megoldás is lehet a válságos időkben, hiszen több szolgáltatás együttes megrendelése esetén komoly kedvezményeket kaphat, és kézzelfogható szinergiákat használhat ki.