Újra a londoni West End a világ legdrágább irodapiaca - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) kutatásából. A globális irodabérleti jelentés szerint Tokió belső központja a második helyre csúszott, míg a japán főváros külső központja a harmadik legdrágább irodapiac a világon. Hong Kong központi üzleti negyede és Moszkva a negyedik és ötödik a közel 180 várost összesítő globális listán. A budapesti díjak - euróban számolva - az európai lista utolsó harmadában helyezkednek el.
 
Az első osztályú irodák bérleti költségei a világ minden táján csökkennek a CBRE által vizsgált 179 piacon - éves szinten 7,7 százalékkal - a szeptember 30-ig tartó 12 hónapos periódus alatt alatt, helyi valutában számolva. A legtöbb piacon az átlag körül csökkentek a díjak, míg közel 50 városban kétszámjegyű volt a csökkenés.
 

A világ pénzügyi központjaiban példa nélkül álló visszaesést jegyeztek fel: Hong Kong központi üzleti negyedében 40,7 százalékkal, a New York-i Manhattanben 29,7 százalékkal, míg a feltörekvő piacokon, mint Ho Si Minh-város 45,4 százalékkal, Abu Dzabi-ban pedig 38,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az irodák bérletéért. A legnagyobb mélyrepülést a költségek Kijevben szenvedték el: az ukrán fővárosban egy év alatt 64,6 százalékkal lettek olcsóbbak az irodák. 
  
A CBRE kutatásából kiderül, hogy 41 városban nőttek a bérleti díjak. A skóciai Aberdeen és a brazil Rio de Janeiro több mint 10 százalékkal drágult: nem minden piac szenved a globális kereslet visszaesésétől, sőt, van, ahol a helyi piac dinamikája miatt az irodák iránti kereslet stabil maradt.
 
A londoni West End bizonyult a világ legdrágább irodapiacának, ahol egy négyzetméterért közel 2000 dollárt kell fizetni évente. A brit főváros után az európai dobogón Moszkva (1416 dollár) és Párizs (1319 dollár) következik. Budapesten körülbelül a londoni ár egynegyedéért bérelhetünk irodát.