Az UNESCO Világörökség Bizottság (VÖB) 35. ülésszakán  felülvizsgálta a világörökségi  helyszínek - közte két magyarországi (Budapest - a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, illetve a Tokaji történelmi borvidék) -  megőrzési állapotát és elemezte az államok által küldött állapotjelentéseket.

Mint az a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közelményéből kiderül, a Tokaj történelmi borvidék kultúrtájjal kapcsolatban a VÖB elfogadta az állapotjelentés, mely szerint  a világörökségi védőzónában, Szerencs város határában a nagy kapacitású szalmatüzelésű erőmű építési munkálatait leállították. Ugyanakkor kérte, hogy az állam a rendelkezésére álló eszközökkel akadályozza meg a munkálatok újraindulását.

Az örökségvédő szervezet tudomásul vette, hogy a "Régi pesti zsidónegyedben" csökkent a bontási engedélyek száma, s üdvözölte  a "Kultúra Utcája" elnevezésű projektről szóló tájékoztatást, amely a környék fenntartható fejlesztésének modellértékű példája kíván lenni.

Ugyanakkor a VÖB  súlyos aggodalmát fejezte ki a világörökségi helyszín védőzónájában tervezett Bécsi utcai fejlesztéssel kapcsolatban, amelyről az állapotjelentésből tájékozódott, és arra biztatja az államot, hogy minden szükséges eszközzel akadályozza meg a bontást. Egyben folyamatos tájékoztatást kér a Bécsi utcával és a Hősök terével kapcsolatos tervezett fejlesztések alakulásáról.

A szervezet üdvözli az elvi nemzeti döntés arról, hogy a Margitsziget tartozzék a világörökségi védőzónába. A VÖB kéri Magyarországot, hogy 2013-ban a 37. ülésszakot megelőzően hívjon meg egy UNESCO—ICOMOS szakértői missziót annak felmérésére, milyen előrehaladást sikerült elérni a Világörökség Bizottság által hozott döntések végrehajtásában.

Magyarországnak a VÖB döntésének megfelelően mindkét helyszínről 2013. február 1-ig újabb, naprakész jelentést kell benyújtania a Világörökség Központnak a helyszínek megőrzési állapotáról - egyben tájékoztatást adva e két mostani döntés végrehajtásáról is -, hogy azokat a VÖB 37. ülésszakán, 2013-ban megvizsgálhassa.