A járványhelyzet végéig nem járnak le a bérlakások szerződései

A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró, az állam vagy a helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakásra kötött lakásbérleti szerződés, valamint az ilyen tulajdonú helyiségekre vonatkozó bérleti szerződés, a veszélyhelyzet végéig automatikusan meghosszabbodik.
Németh Géza, 2020. május 7. csütörtök, 08:46
Fotó: Unsplash

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet kitér ara is, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró lakás- és helyiség bérletre nem kell pályázatot kiírni. A bérlőnek viszont - legkésőbb a szerződés lejártának utolsó napján - írásban nyilatkoznia kell arról, hogy folytatni akarja a bérletet. Az állami, vagy önkormányzati bérbeadó és a bérlő megállapodhat abban, hogy a szerződés tartalmát  - a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig - módosítják.

A jogszabály kitér még arra is, hogy a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész,a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a nem lakás céljára szolgáló helyiségre
vonatkozó bérleti szerződéseket a bérbeadó 2020. június 30-ig felmondással nem szüntetheti meg. A kormány azonban az előbbi dátumot a veszélyhelyzet fennállásáig meghosszabbíthatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK