A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Budaörs az ott élők szerint már jelenleg is túlzsúfolt, ennek ellenére az elmúlt években sorra indultak a kisebb-nagyobb lakásszámú társasházi fejlesztések.

Flick Gábor, a Budaörsi Ingatlan Stúdió tulajdonos-ügyvezetője szerint azonban - 2008 ősze, a válság óta - inkább csak a megkezdett projektek "kényszerbefejezését" végzik a cégek, s a legtöbb esetben azt is lassú ütemben, a vevők ugyanis az elmúlt közel másfél évben szinte eltűntek a piacról.

A tervezett beruházások elhalasztódtak, hiszen elsőként a befejezett vagy befejezés előtt álló lakásokat szeretnék értékesíteni a fejlesztők, s ennek érdekében némelyikük enged 5 százalékot a négyzetméterárból.

A fejlesztések általában 4, 6, 12 és 19 lakásosak, és a város több pontján - a Törökugrató Pest felé eső oldala alatt, a volt Sasad területén és az óvárosi foghíjtelkeken - zajlanak, ahol a jellemzően jó minőségű, panorámás lakások közül a befejezett projektekben is több gazdára vár.

A 2004-2008 között épült Domb kislakóparkban is több lakás van eladósorban 400 ezer forintos négyzetméteráron, amihez hozzájön 1,5 millióért a teremgarázs.

Itt korábban bérbeadási céllal vásároltak, mivel azonban az ilyen irányú kereslet is csökkent, ezek egy része is piacra került, az eredeti árnál olcsóbban.

Rövidesen átadják a Terraparkban épülő Holdfény lakópark második ütemét, ahol szintén több lakás vár vevőre.

Lelassult a Sasad Resort fejlesztés, ahol az I. ütem átlagosan 420 ezer forintos áron kínált lakásainak közel fele még gazdátlan, s a tervezett szolgáltatóegységek sem készültek el.

Emellett az óvárosban a főútvonali és a Károly király utcai foghíjtelkeken is épültek új társasházi lakások, amelyek egy éve elkészült 5 és 12 lakásos lakótömbjeiben is néhány lakás még üresen áll, noha négyzetméteráruk 400 ezer forintról mára 380 ezerre csökkent.

Flick szerint amúgy az érdeklődés a városban a 60 négyzetméteres, háromhelyiséges (nappalis, két félszobás) lakásokra összpontosul, de szocpol és kedvezményes hitel híján a vevők inkább átütemezték a vásárlást, így a helyi piacon - és ez érinti a telek- és használtlakás-szegmenst is - alig van mozgás.