Az árfolyam szabályozza a luxuslakáspiacot

A válság közepette sem állt le a luxusingatlanok piaca, a vevők azonban megalapozott döntéseket hoznak az aktuális gazdasági és pénzügyi helyzet, különösképpen pedig az árfolyammozgások függvényében.
Szepesi Anita, 2010. szeptember 17. péntek, 13:32
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Néha előbb bérlik, majd az opcióval élve vásárolják meg az ingatlant - mondta a Napinak Huszka Judit, a luxusingatlanokra szakosodott Engel & Völkers munkatársa.

Alapvetően az egymillió forintos négyzetméterár fölött beszélhetünk luxuskategóriáról, az ingatlan nem lehet se átlagos, se sablonos, legyen viszont adottságaiban, elosztásában és minőségében különleges, ami nem jelenti feltétlenül, hogy trendi - teszi hozzá.

Örökzöld Budán a II. és a XII. kerület, illetve a Gellérthegy, itt szívesen vásárolnak többgyermekes családok, külföldről hazatelepülő idősebb házaspárok vagy akár szinglik is, mivel itt az ár-érték arány jó befektetést kínál.

Sokan választják az új építésű penthouse lakásokat vagy a felújított villákat.

Főleg a külföldiek körében népszerű még a belváros, az V-VI. kerület, ahol a szépen felújított, liftes, a XIX-XX. század fordulóján készült épületek nagypolgári, 100 négyzetméter feletti lakásaiban a mai igényeknek megfelelő műszaki tartalom divatos belsőépítészeti megoldásokkal párosul.

Budán elvárás a 150-250 négyzetméter egy szinten, amelyen óriási (70-100 négyzetméter) a nappali területe, 3-5 tágas háló, a hálókhoz külön fürdők és gardrób tartoznak, nagy teraszokkal, intim lokációval, a belváros könnyű elérhetőségével - emeli ki a szakértő.

Fontos az épület külseje, építészeti megoldásai, műszaki paraméterei, az intelligens rendszerek, high-tech szerkezetek alkalmazása és az energiatakarékos megoldások.

Szinte kötelező tartozék a lenyűgöző panoráma, a kertkapcsolat, a külső, belső medence vagy mindkettő, moziszoba, a szauna, a fitnesz, a jacuzzi és a 3-5 férőhelyes garázs.

HOZZÁSZÓLÁSOK