Évi 40 milliárd forintos támogatás ötezer bérlakás felépítését oldaná meg további költségvetési támogatás nélkül ezer forintos négyzetméterenkénti bérleti díjat feltételezve -ismertették a Bérlakásépítés és Építészet című mai konferencián a Társaság a Lakásépítésért Egyesület által koordinált,  szakmai szervezetek által összeállított bérlakás építési programot. Az összeg az uniós támogatások egy évre jutó összegének mintegy  4 százaléka.

Mint azonban az Pásztor Zsolt szakértő előadásából kiderült, uniós forrásból a jelenlegi szabályozás mellett mindössze 5-6 milliárd forintot lehet erre a célra fordítani, ami egy jól kidolgozott, állami támogatással beindított mintaprojekt megvalósítására lehet elég.

A készülő otthonteremtési programmal kapcsolatban Seres László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy az otthonteremtés, s abban a bérlakásfejlesztés az új Széchenyi terv egyik pillére, ugyanakkor a készülő stratégia prioritásai között  az előtakarékosságot nevezte meg. A szocpol támogatást ugyan nem hozzák vissza a programba, azonban valamilyen formában abban figyelembe veszik majd a család létszámát.