Az MTV visszaadta tulajdonosának a Tőzsdepalotát

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke átadta a Szabadság tér 17. kulcsát Michael Tippinnek, az ingatlan tulajdonosának, miután aláírták a hivatalos dokumentumokat.
NAPI, 2009. július 31. péntek, 12:48
Fotó:

A közszolgálati televízió befejezte átköltözését új székhelyére, és határidőre megtörtént a régi székház kiürítetése is, amelyet a köztelevízió ma a tulajdonos Tippin Corporation rendelkezésére bocsájtott. Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke és Michael Tippin, a Tippin Corporation elnök-vezérigazgatója reggel aláírták a záró jegyzőkönyvet. Az intézmény 52 év után távozik a házból és a Szabadság térről, a Magyar Televízió néhány napja már Óbudáról sugározza az adást.

A főváros központjában, a bank- és kormányzati negyedben, a történelmi Lipótváros szívében álló épület eredetileg Tőzsdepalotának épült. Alpár Ignác tervei alapján készült eklektikus-szecessziós stílusban, 1897 és 1907 között. Miután 1948-ban bezárt a tőzsde, először a Lenin Intézetet, később a Technika házát fogadta be. A nemzeti televíziónak 1957-től a Tőzsdepalota adott otthont, bár a hetvenes évek elejére már kiderült, műsorkészítésre az átalakítások ellenére sem egészen alkalmas az épület.

Több meghiúsult terv és néhány évtized után, az ezredfordulón az ÁPV Rt. megvásárolta a Tőzsdepalotát a Magyar Televíziótól, ekkor már tervezték az MTV Óbudára költöztetését. A belvárosi ingatlant végül 2006 januárjában egy műemlék épületek fejlesztésével foglalkozó cég, a Tippin Corporation vette meg az államtól. Az új, kifejezetten televíziózás céljára tervezett gyártóbázis kialakításának előkészületei 2007 tavaszán kezdődtek, modern központjába 2009 júliusában költözött át teljesen az MTV.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

alf, 2009.07.31 13:35

Néhány apróság a cikkhez:
Az ÁPV Rt. 4 milliárd forintért adta el az épületet, melyet az állami televízió évi 2 milliárd forintért visszabérelt az új tulajdonostól, mindezt 3 évig. Így az új tulajdonos ingyen jutott hozzá a hatalmas és értékes épülethez, mely Budapest egyik legszebb terén áll, majd még kapott pluszba 2 milliárdot.

Ez nem lenne baj, ha nem az államtól, azaz tőlünk kapta volna.

Mikor éri utol a teljes vagyonelkobzás és életfogytiglani börtön az ilyen üzletek megkötőit?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html