Erős szegmentálódási folyamat tapasztalható a belvárosi kiskereskedelmi ingatlanpiacon Budapesten. Az ECORYS Magyarország legújabb elemzéséből -   mely az elmúlt egy év piaci folyamatait mutatja be a Váci utca, Andrássy út, Nagykörút, Belváros Főutcája projekt és a hozzájuk kapcsolódó másodlagos bevásárló utcák esetében - kiderül, hogy  az üresedés a Váci utca déli részén nőtt, mintegy 6-ról 12 százalékra, a központi részen nem változott a 4 százalékos arány.

A Nagykörúton változó irányú mozgások mentek végbe. A Teréz körúton 8 százalékon stagnált az üres helységek  aránya, az Erzsébet körúton azonban jelentősen javult a mutató, a tavalyi 16 százalékról  idén 8 százalékra csökkent. Az egyébként hullámzó teljesítményt mutató József körút Blaha Lujza térhez közeli részén 14-ről 17 százalékra romlott az üres üzletek aránya.
 

Mindeközben a belváros új főutcájában is pozitív változások mentek végbe, a Bécsi utcában több üzlet nyílt meg, így az üresedési ráta a felére csökkent, illetve a Petőfi Sándor utca is javított pozícióján és az üres üzletek aránya 10 százalékra csökkent. 

Ezzel egy időben azonban igen kedvezőtlen folyamatok indultak el a főváros kiemelt sugárútján, az Andrássy úton. Míg a Nagykörúton vagy a Váci utcában - az éppen uralkodó konjunktúrától függően - az üresedési arányok jellemzően 5-10 százalékosak voltak, addig az Andrássy úton 2006-ot követően a kihasználtság fokozatosan csökkent és 2010 augusztusára meghaladta a 21 százalékot.

Az ECORYS előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom 2011-ben már növekedésnek indulhat, így a kiskereskedelmi ingatlanok piaca a belvárosban erősödni fog, míg az Andrássy úton a kedvező változásokra még várni kell.