Az ÚSZT-ben bíznak a kastélyok vásárlói

Mintegy háromszáz, többségében leromlott állapotú kastély várja országszerte sorsa jobbra fordulását. Az épületek felújításához, idegenforgalmi, kulturális vagy szociális célú hasznosításához az ÚSZT is segítséget nyújt.
Szilágyi Eta, 2011. április 24. vasárnap, 00:00
Fotó: Napi.hu

Becslések szerint közel háromszáz kisebb-nagyobb kastély és kúria vár új tulajdonosra az országban. Az érdeklődés ugyan folyamatos irántuk, a nyélbe ütött adásvételi szerződések száma elenyésző, főleg a karbantartási felújítási költségek miatt.

Mint Gál Imre, a Magyar Tengerpart Ingatlanforgalmazó Bt. tulajdonosa mondja, jelenleg is sok az érdeklődő, melyek között vannak külföldiek − franciák, angolok, skandinávok − is, de a zömük hazai, akik közül ez utóbbiak főleg üzleti célú hasznosításra keresik a kúriákat és kastélyokat. Persze akadnak olyanok is, akik kisebb kúriát szeretnének saját családi használatra. A kínálati ár függ a helytől, az épület nagyságától, "minőségétől", állagától. Jelenleg a cég portfóliójában közel 80 kastély és kúria szerepel, utóbbiak között akadnak mára szinte teljesen leromlott állapotú épületek akár már 4-5 millióért: ezeket az eredeti tervek alapján újjá lehet építeni, de számos jobb állapotú, 30-40 milliótól 100 millió forintig terjedő árú is akad. A kastélyok ennél drágábbak, de köztük is találni felújítandó olcsóbb és jó állagú, magasabb árú ingatlant.

Hasonlóak a tapasztalatai a kastélypiacról a székesfehérvári székhelyű Élvit Ingatlaniroda kommunikációs vezetőjének, Sinka Juditnak is. Úgy látja: jelenleg is számos külföldi és hazai  érdeklődő akad, s egy-egy esetben konkrét ajánlattétel is történik, ám a finanszírozhatóság, illetve a műemlék jellegű épületek felújításának nehézségei időnként áthidalhatatlanok, ami gyakran meghiúsítja az adásvételt. A hasznosítási céllal  keresők többnyire idősek otthonát, kulturális és konferencia-központot, illetve egyéb turisztikai létesítmény kialakítását tűzik ki célul. Ehhez az Új Széchenyi terv is segítséget nyújt, így több hazai, vásárolni szándékozó ügyfelük is bízik a pályázati támogatásban − állítja.

A cég kínálatában található egyebek között klasszicista stílusú − a Felsőbüky család által az 1800-as évek első felében épített, felújítandó − kúria 45 millióért forintért, Kecskeméthez közeli, igényesen felújított hasonló "kiskastély" 39 millióért, Csongrád megyében, a Maros partjához közel egy több mint 100 éves, jelentős felújításra szoruló kastély 39 millióért. S persze a tőkeerős befektetők is kedvükre válogathatnak a széles kínálatban. Vas megyében például találhatnak 1,6 hektáros parkban fekvő összközműves − kulturális és konferencia-központnak vagy egyéb funkciójú létesítménynek kialakítható − kastélyt 159, valamint 1850-ben épült, jó szerkezeti állapotban lévő, Dunaföldvárhoz közeli kastélyépület-együttest 390 millióért, hogy csak néhányat emeljünk ki a bő választékból.

Több önkormányzati tulajdonú kiskastély, kúria is vár az országban hasznosításra. Közéjük tartozik az Erdőtelkes településen lévő, az 1800-as évek elején épült Buttler-kastély, ami a helyhatóság tulajdona, s amelyhez egy közel 9 ezer négyzetméteres telek tartozik. A település 2004 körül a helyi intézményekkel együtt már próbálkozott, hogy állami támogatással felújítsa és konferencia-központtá alakítsa, de a műemlékvédelem megtorpedózta a tervet, így azóta a kastély befektetői segítségre vár. Mint a község jelenlegi polgármestere, Forgács Jánosné lapunknak elmondta: eladásban és egyéb hasznosításban is gondolkodnak, és mindenfajta befektetői javaslatra nyitottak. Az irányár 150 millió forint, amit a korábbi képviselő-testület állapított meg. Az egyszintes, 860 négyzetméteres tégla − műemlék jellegű − főépületben és az 1000 négyzetméteres melléképületben korábban már kialakítottak több mint húsz apartmant, így azokat csak fel kellene újítani, és panzióként vagy szállodaként működtetni. Hasonló gondokkal küzd a Vas megyei Ostffyasszonyfa − ahol az önkormányzat a tulajdonában lévő − a XIX. század közepén épített Ajkay-kúria hasznosítására keresi a lehetőséget. Gecse József , a település polgármestere kifejtette: a klasszicista építészeti elemeket hordozó épülettel kapcsolatban felmerült már, hogy − egy osztrák család segítségével − mozgássérültek rehabilitációs központjaként funkcionálna, de panzióként vagy oktatási központként is működhetne. A sárvári fürdőhöz közeli településen reménykednek, hogy a jelentős − akár 100 millió forintos − felújításra szoruló, közel 7000 négyzetméteres őspark jellegű környezetben álló, 24-26 millió forintért kínált kúria előbb-utóbb gazdára talál.

HOZZÁSZÓLÁSOK