A nagyvárosok közelében, még a turisztikai szempontból vonzó településeken is akár 66 százalékkal olcsóbak a négyzetméterárak, mint tavaly ilyenkor - derül ki az immobiliare.ro ingatlanportál adataiból. A legjelentősebb árzuhanás Temes megyében következett be, ahol átlagosan 66 százalékot értéktelenedtek az építési területek.
 
Az ország észak-keleti megyéjében Iasi-ban 54 százalékkal, Kolozs megyében pedig 50 százalékkal kevesebbet kell letenni egy négyzetméter építési területért. Brassó és Constata megye településein azonban október végén mindössze 33 illetve 30 százalékos áresést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

A tulajdonosok által meghirdetett telekárakra alapozva az ingatlanközvetítő portál összeállította a turisztikai szempontból fontos eladó telkek toplistáját is. Többnyire a hegyek közötti - síparadicsomok vagy gyógyvizeiről ismert települések közelében található-,  nagy kiterjedésű, összefüggő területek ideálisak szálloda vagy panzió építésére. 


A toplista élén a Suceava megyei Feketsároson (Neagra Sarulrui) eladásra kínált 1500 négyzetméteres terület áll. Az település az ásványvízforrásairól méltán híres Dornavátra (Vatra Dornei) közelében a Radnai-havasok, Besztercei-havasok, és a Kelemn-havasok, találkozásánál található, a festői környezet négyzetméteréért alig 4,3 eurót kér tulajdonosa.


Alig 8000 euróért meg lehet vásárolni a listán második helyen szereplő barcarozsnyói (Rasnov) 828 négyzetméteres területet, pedig az ingatlan Brassótól alig 15 km-re délnyugatra, a Drakula várról elhíresült Törcsvári-szoros bejáratánál fekszik.


Az erdélyi Nagyszebentől alig 20 kilométerre Guraró községben (Gura Râului) egy 1900 négyzetméteres telket 19 ezer euróért hirdetnek, innen nem messze a szászok alapította Kisdisznódon (Cisnadioara) egy közel 1400-as telekért 18 ezer eurót kérnek.
Drágább a turisták által sűrűn látogatott Prahova megyei Breazan.

A három ezer négyzetméternél nagyobb területek valamivel drágábbak, bár áruk fajlagosan nem haladja meg a 25 eurót. Ilyen például a hat ezer négyzetméteres közművesített, Nagyszeben határától alig két kilométerre található telek, amelynek négyzetméterét 23 euróért kínálják.