Bebukott lakásépítések után kutatnak a befektetők

Egyre kapósabbak a válság miatt leállított fejlesztések, különösen a jó helyen, jól megépített lakásberuházások számíthatnak a befektetők érdeklődésére, s ma már a bankok is szabadulnának a bebukott projetektől - állítja a CBRE legújabb tanulmányában.
NAPI, 2013. február 21. csütörtök, 13:13
Fotó: Napi.hu

A  magyarországi ingatlanpiac a válság óta alig mutat élénkülésre utaló jelet - állapítja meg a CBRE. Mind a kereslet, mind a fejlesztések banki finanszírozása csak árnyéka régi önmagának, és belátható időtávon belül nem is várható változás. Budapesten lakáspiaci elemzések szerint az elmúlt évtized átlagához képest meglehetősen korlátozott új építésű lakás-kínálatot tavaly már meghaladta a kereslet, ám még mindig jelentős az eladatlan állomány.

Mindazonáltal, a piacon új szegmens látszik megjelenni: a válság miatt félbehagyott építkezések befektetési lehetőséget kínálnak azoknak, akik az új fejlesztéseknél hamarabb akarnak profithoz jutni. Ebben a szegmensben a jó lokációjú, magasabb minőséget képviselő, ma már jó áron kínált lakóingatlan projektek a legnépszerűbbek.

A CBRE ebben az évben már közreműködött egy félkész lakásprojekt eladásában, s ez harmadik ilyen projekt-értékesítés az elmúlt 12 hónapban. Tim O'Sullivan, a CBRE magyarországi tőkepiaci vezetője szerint ezek az ingatlanok jelentős hozzáadott-értéket képviselnek, és számottevő előnyt nyújthatnak azoknak, akik vállalják a kihívást, s még a tanácsadó elvárásait is meghaladó hozamszintet biztosítottak eddig.

HOZZÁSZÓLÁSOK