Bedőlt lakáshitelek - Mi lehet a megoldás?

Ingatlanpiaci szakértők szerint elegendőek lehetnek a nemzeti eszközkezelőre szánt források, az önkormányzati bérlakásprogram azonban egyértelműen pazarlás lenne.
Szepesi Anita, 2011. február 14. hétfő, 09:16
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke


Bérlakásprogram és lakáshitelesek megmentése - elválaszthatatlan problémahalmaz, az eddigi megoldási javaslatok azonban nélkülöznek minden konkrétumot, ami leginkább azzal magyarázható, hogy teljes a tanácstalanság ebben a kérdésben, csak ötletelés folyik - mondták a Napi Gazdaságnak név nélkül nyilatkozó lakáspiaci szakértők.


Úgy vélik, a fizetésképtelennek minősített adósoknak csak a töredéke szorul rá valóban egy, a nemzeti eszközkezelő harmadik pilléreként emlegetett önkormányzati bérlakásprogramra, így az eddig nyilvánosságra került források (10-10-130 milliárd forint 2011-2013-ra) elégségesek lehetnek. Különösképpen egy olyan konstrukcióban, melyben az önkormányzat csak a további törlesztést vállalná át, nem pedig a teljes hitelt.


Egy működőképes modellben az állam, a bank és a tulajdonos közösen állja a veszteséget, vagyis a hitelezés nyereségének elvesztésébe a banknak is bele kell törődnie, az adós pedig azzal a lehetőséggel maradhat bérlőként a lakásban, hogy a későbbiekben extra felár megfizetése ellenében újra tulajdonossá válhat. Az átmeneti törlesztésre az önkormányzat állami fedezettel képes - hangsúlyozzák a szakértők.


Ezzel szemben abszolút pazarlás egy bérlakás-építési pilot program elindítása, amire az elképzelt 500 lakásos nagyságrendben amúgy sem nyújt fedezetet a költségvetésben erre rendelkezésre álló 3,4 milliárd forint. Ebből az összegből, mint hangsúlyozzák, más formában sokkal több családot lehetne lakáshoz juttatni.


Helyesnek tartaná az árverési moratórium feloldását Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke, mert ez szerinte a további fejlődést gátolja, s a még fizetőknek is azt sugallja, hogy következmények nélküli a nemfizetés. Szerinte a bedőlt hitelesek elenyésző részét kellene csak állami, önkormányzati bérlakásprogrammal kisegíteni, a többlépcsős megoldás köztes állomása lehetne a nemzeti eszközkezelő. Mehrli arra számít, hogy március közepéig mindenképpen születik megfelelő megoldás.


Át kell hidalni a problémát, mert a hitelezés nem tartható fenn anélkül, hogy a visszafizetését nem gondolnák komolyan az adósok, a moratórium nem megoldás - mondta lapunknak Varga Dénes, a DEM Gazdaságkutató Iroda vezetője, aki a lakásproblémák megoldásának legdemokratikusabb módját a lakás-takarékpénztári támogatások növelésében látja.
Varga kiemelte: ha a bedőlt hitelesek egy része bérlővé válik - ami állami pénz nélkül nem megy -, abban az egész országot ért veszteséget, és nem a bérlakásállomány növekedésében jelentkező pozitív tendenciát kell látni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.18 20:59

Apropó:

Euro/forint árfolyama
pont 10 éve (2001 Febr) : 268
Ma: 269,5

Svájci frank/forint
10éve (2001 Febr): 175
Ma: 208,3

azaz az euro hitel jóval stabilabb (nak látszik ) mint a svájci frankos
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.02.18 20:13

Kedves Zsizsi,

Sajnos azt a 6 milliót már elbuktad akár svájci frankban hagyod akár bármire átváltod. Az eurora való átváltás talán azért jobb mert a svájci frank 3 éve feszt erősődik mig az euro relative stabil a forinthoz képest vagyis további veszteségedet tudod esetleg csökkenteni.

Megjegyzem azt kéne felakasztani aki beengedte a devizahiteleket, miközben magasak voltak a forintkamatok mivel a debizahitel az egyben egy devizaspekulációs üghylet is ahol feltételezted, hogy az árfolyam nem vagy számodra kedvezően fog a következő 30 évben változni, így fegyvertelen amatőr háziasszonyokat kergettek ki a "géppuskatűzbe " azaz a profiknak való devizaháborúba egy eleve halálra itélt pozicióval...

A profik a veszteséges poziciókat mindig marha gyorsan elvágják és nem üldögélnek benne várván azt, hogy az árfolyam nagy hirtelen jobbra fordul. Nálad ez a veszteség már 42% én pedig már 0,01% veszteségnél kivágom a poziciót és kiszállok belőle (mint devizaspekuláns természetesen - hitelem nincs)

Amit jó ha tudsz az Eurot és a dollárt is gőzerővel nyomtatják, azaz elinflálják ezzel pénzbőséget okoznak és gyengitik az árfolyamát azaz olcsósítják az exportot támogatgatják vele a gazdaságot ettől ezek a valuták gyengülnek mig a svájci frankkal mindezt nem csinálják (a német márkát helyettesítő ugynevezett menekülődeviza ). Ezért emelkednek veszettül a részvények az arany az olaj és az élelmiszerek is hiszen mindenki tolja be a pénzt a tözsdékre, hogy vegyen rajta valamit...és ez még így megy pár évig feltehetően....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mr. Bond, 2011.02.18 18:26

Sem a barátaimat, sem az üzlettársaimat nem verem át! Amiről te írsz, azt hitelkiváltásnak hívják, és nem hitelcserének. Csak egy dolog kerüli el az emberek figyelmét: ha euró lesz a fizető eszközünk, az euros hitelek max. kamata: 4-4,5 %, a frankos hitelek továbbra is szabad árasak lesznek. Kérdezd meg a spanyolokat, vagy a portugálokat. A frankos hitelek el vanak "árazva". Az árfolyamkockázatra figyelmeztető rész rajta van a banki hiteligénylő papíron! Lehet, hogy rossz vagyok matekból, kérlek segíts számolni! Ha csökken a hitelem kamata (változatlan árfolyam mellett) csökken a törlesztőm is. De ha a futamidő változatlan (!!!), és szerinted nagyobb lesz a realizált hitelem (14M-ról 20 M-ra), akkor ha csökken a kamata ( 6,5-ről 5,4-re), akkor nem magasabb törlesztő kell hogy kijöjjön. Akkor miért van az, hogy a barátom a régi 6,7%-os hitelének kamata annyi volt, mint most az 5,4%-os hitelének kamat+tőke törlesztője változatlan futamidő mellett. Ráadásul a "százalékos különbséget" rögzítették a szerződésében a futamidő végéig.
Mielőtt valakire epés megjegyzést teszel, nézz utána jobban legközelebb miről van szó! Az embereket azért nem érdekli, mert mások lhitetik vele, hogyha nem változtatsz a "rossz szokásodon", majd én kirántalak a sz..ból, csak szavazz rám. Minden párt ezt ígéri, majd még is sz..ba hagyja az embereket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsizsi74, 2011.02.16 21:09

Az Euros hitelere váltásról csak annyit, hogy lehet, hogy 20-25%-al kevesebb lesz a törlesztőészlet, de arról nem beszél senki, hogy az árfolyamkülönbözetből adódóan egy 14.000.000.- -os frankos hitelnél realizálod a veszteséget, így lesz a tőkéd ezek után cirka 20.000.000.-. A futamidő hosszabbodásról nem is beszélve, hogy több lesz 5-10 évvel. Nem csodálom, hogy nem érdekel senkit. Csöbörből még nagyobb vödörbe. Egy újabb csőbe húzás, még nagyobb átvágás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html