A Napi Gazdaság hétfői számának cikke


Bérlakásprogram és lakáshitelesek megmentése - elválaszthatatlan problémahalmaz, az eddigi megoldási javaslatok azonban nélkülöznek minden konkrétumot, ami leginkább azzal magyarázható, hogy teljes a tanácstalanság ebben a kérdésben, csak ötletelés folyik - mondták a Napi Gazdaságnak név nélkül nyilatkozó lakáspiaci szakértők.


Úgy vélik, a fizetésképtelennek minősített adósoknak csak a töredéke szorul rá valóban egy, a nemzeti eszközkezelő harmadik pilléreként emlegetett önkormányzati bérlakásprogramra, így az eddig nyilvánosságra került források (10-10-130 milliárd forint 2011-2013-ra) elégségesek lehetnek. Különösképpen egy olyan konstrukcióban, melyben az önkormányzat csak a további törlesztést vállalná át, nem pedig a teljes hitelt.


Egy működőképes modellben az állam, a bank és a tulajdonos közösen állja a veszteséget, vagyis a hitelezés nyereségének elvesztésébe a banknak is bele kell törődnie, az adós pedig azzal a lehetőséggel maradhat bérlőként a lakásban, hogy a későbbiekben extra felár megfizetése ellenében újra tulajdonossá válhat. Az átmeneti törlesztésre az önkormányzat állami fedezettel képes - hangsúlyozzák a szakértők.

Ezzel szemben abszolút pazarlás egy bérlakás-építési pilot program elindítása, amire az elképzelt 500 lakásos nagyságrendben amúgy sem nyújt fedezetet a költségvetésben erre rendelkezésre álló 3,4 milliárd forint. Ebből az összegből, mint hangsúlyozzák, más formában sokkal több családot lehetne lakáshoz juttatni.


Helyesnek tartaná az árverési moratórium feloldását Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke, mert ez szerinte a további fejlődést gátolja, s a még fizetőknek is azt sugallja, hogy következmények nélküli a nemfizetés. Szerinte a bedőlt hitelesek elenyésző részét kellene csak állami, önkormányzati bérlakásprogrammal kisegíteni, a többlépcsős megoldás köztes állomása lehetne a nemzeti eszközkezelő. Mehrli arra számít, hogy március közepéig mindenképpen születik megfelelő megoldás.


Át kell hidalni a problémát, mert a hitelezés nem tartható fenn anélkül, hogy a visszafizetését nem gondolnák komolyan az adósok, a moratórium nem megoldás - mondta lapunknak Varga Dénes, a DEM Gazdaságkutató Iroda vezetője, aki a lakásproblémák megoldásának legdemokratikusabb módját a lakás-takarékpénztári támogatások növelésében látja.
Varga kiemelte: ha a bedőlt hitelesek egy része bérlővé válik - ami állami pénz nélkül nem megy -, abban az egész országot ért veszteséget, és nem a bérlakásállomány növekedésében jelentkező pozitív tendenciát kell látni.