Brutálisan gyorsul az építőipari cégek bedőlése

A nemzetgazdaság egészénél sokkal rosszabb képet mutat az építőipar. Az Opten legfrissebb adatai szerint a bedőlések száma az idén júniusban feljegyzett történelmi rekordhoz közelített novemberben, ugyanakkor messze a legkevesebb céget alapították az ágazatban.
NAPI, 2011. december 20. kedd, 15:47
Fotó: Napi.hu

Szélsőséges adatokat tartalmaz az építőipar novemberi állapotáról az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa. A novemberben indított új felszámolások száma az eddigi történelmi csúcs közelébe emelkedett, a végelszámolások száma is bőven átlag feletti. Új építőipari vállalkozást viszont még soha nem alapítottak ilyen keveset. E folyamatok kialakulásában egyaránt szerepet játszik az ágazat volumenének csökkenése, illetve a jogszabályváltozások okozta bizonytalanság - véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Hozzáteszi, mindazonáltal az ágazat igen sokat profitálhat egy - még ha nem is túl egészséges - tisztulási folyamatból.

Másfélszer gyorsabban nő a bedőlések száma

Idén novemberben 442 új felszámolási eljárást indítottak az ágazatban, így ez minden idők második legtöbb bedőlését hozó hónapja (a történelmi csúcsot idén júniusban mérték, akkor 491 új eljárást regisztráltak). Egy évvel korábban 308 eljárást regisztrált az Opten, a növekedés 43,5 százalékos, ami drámai adat az egy hónappal korábbi 6,2 százalékos csökkenéshez képest.

Az ágazat lényegesen rosszabb állapotban van a nemzetgazdaság egészéhez képest, több mint másfélszer gyorsabban nőttek a bedőlések, mint a gazdaság egészében mért - egyébként gyorsnak mondható - 27 százalék. Az idei októberrel összevetve 123-mal több új felszámolást regisztráltak.

Novemberben összesen 256 új végelszámolási eljárás indult meg, ez 55,2 százalékkal több, mint amit egy évvel korábban regisztráltak (a nemzetgazdaság egészében mért növekedés 70,3 százalékos volt). Az örökranglistán a kilencedik legnagyobb adat a mostani - az első nyolcat ugyancsak idén jegyezték fel. A végelszámolások idei megugrása mögött a bíróságok által hivatalból indított eljárások idei gyors növekedése áll. Szakemberek szerint nem lehet számítani a végelszámolások számának fogyására, sőt további gyorsuló növekedés várható.

Kik álltak le a cégalapítással?

Soha olyan kevés építőipari vállalkozást nem alapítottak ugyanakkor, mint  novemberben. A 277 cég minden idők legpasszívabb hónapjára utal, hasonlóan kevés vállalkozást 2006 szeptemberében hoztak létre - akkor 293 új cég kezdte meg működését. E két időszaktól eltekintve 2006 januárjától mostanáig egyetlen hónapban sem süllyedt 300 alá az újonnan bejegyzett építőipari vállalkozások száma.

Egy évvel korábban 421, egy hónappal korábban 440 új vállalkozás indult az ágazatban. "Tapasztalataink szerint sajnos nem azok állnak le a cégalapításokkal, akik eddig újabb és újabb cégeket döntöttek felszámolásba, sokkal inkább a racionális, gazdasági elvekre építő cégalapítás az, ami jelentősen visszaesett; ez jelen helyzetben egyáltalán nem meglepő" - kommentálta az adatot az Opten stratégiai igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK