Kiderült, ki venné meg a budai magánkórház épületét

Hétfő délután kiderül, kié lehet a Budai Egészségközpont által 15 éve bérelt Királyhágó utcai kórházépület, amit az MNV Zrt. elektronikus aukciós oldalán 4 milliárdért hirdettek meg. Egy szerdai háttérbeszélgetésen a központ alapítója és jelenlegi főigazgatója, Varga Péter Pál újságíróknak elmondta, régi tervük az épület megvásárlása, fejlesztési terveiket is erre az ingatlanra készítették, s úgy érzi, erkölcsi alapon jogosultak rá, hogy megvehessék a házat.
Szepesi Anita, 2019. szeptember 18. szerda, 14:53
Fotó: Napi.hu

Tizenöt éve bérli a Királyhágó utcai kórházkomplexumot, a Honvédkórház egykori, korábban lebontásra ítélt épületét a Budai Egészségközpont, amire Varga Péter Pál szerint eddig legalább 2 milliárd forintot költöttek. (Bérleti díjként havi 1,5 millió forintot fizetett a központ az államnak.) A Budai Egészségközpont a közfinanszírozott és magánellátást is nyújtó Gerincgyógyászati Központot működtette a Királyhágó utcai telephelyen, ahova a növekvő igényekre alapozva nagyszabású kórházépítési tervet is készítettek.

Varga Péter Pál szavai szerint a Budai Egészségközpont már legalább 4-5 éve jelezte vételi szándékát, mielőtt a nemzeti vagyonkezelő MNV Zrt. aukcióra bocsátotta volna az ingatlant. Ha a hétfői liciten nyernek,  indulhat a nagyszabású, 22 ezer négyzetméterre kiterjedő fejlesztés, amellyel a jelenlegi járó- és fekvőbetegellátó kapacitás bővítése a cél, új műtőblokkal, az intenzív ellátás kapacitásának növelésével. Ha úgy alakul, hogy más nyer a liciten, akkor új kórházfejlesztési helyszín után néznek. Az intézmény működésének jelenlegi feltételei ugyan lekötött szerződések alapján 2025-ig és további 10 évig biztosítottak, de a bővítésbe akkor már nem lesz érdemes belevágni - mondta Varga Péter Pál.

HOZZÁSZÓLÁSOK