A Porto a Nemzeti Nyomozó Irodától annak kivizsgálását kéri, miként fordulhatott elő, hogy a fővárosi önkormányzat, a projekt feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Fővárosi Közgyűlés előzetes jóváhagyása nélkül, 2011. január 19-én jogellenesen lehívta a szolgáltatási szerződésben meghatározott teljesítési bankgarancia teljes összegét, több, mint egymilliárd forintot.

A Porto álláspontja szerint megdöbbentő, hogy annak ellenére, hogy a lehívás rendkívül káros következményeivel több magas rangú fővárosi tisztségviselő is tisztában volt, többszöri kérés és felszólítás ellenére mégsem vonták vissza a lehívó levelet, és ezzel a jogellenes lépéssel számos magyar család megélhetését sodorták veszélybe.

Április 6-án a Fővárosi Közgyűlés elé dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes egy olyan előterjesztést és határozati javaslatot nyújtott be, amely a teljesítési bankgarancia jogtalan lehívásához kívánta megszerezni a Fővárosi Közgyűlés utólagos tudomásul vételét. Ez az előterjesztés a fejlesztő álláspontja szerint nem tartalmazott teljes körű információkat ezért az félrevezethette a fővárosi képviselőket a határozat elfogadásakor - olvasható a közleményben.

Mint írják, a fejlesztő részéről - elsősorban a főváros vagyonának megvédése érdekében - további büntetőfeljelentések várhatók, amennyiben az önkormányzat nevében eljáró személyek bizonyíthatóan nem működnek együtt a kulcsrakész CET megnyitásában.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A Főpolgármesteri Hivatal a beruházótól származó információk alapján július 10-én azt közölte, hogy várhatóan november közepén nyílik meg a komplexum, "ha az átadás-átvétel során újabb problémák, késések nem vetődnek fel".