Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarok nagyobb része ugyan elégedett jelenlegi lakáskörülményeivel, de többségük (59 százalék) szerint lenne mit változtatni, csinosítani otthonukon. Amennyiben lakásproblémákról van szó, a válaszadók harmada találja jelenlegi lakhelyét túl szűkösnek, de a zavaró tényezők között van a rossz elhelyezkedés, a zaj vagy a közvetlen szomszédok is. Ezt a problémát számos esetben csak költözéssel lehet megoldani - derül ki az OTP Bank és a szeretlekmagyarorszag.hu online felméréséből.

Az eredmények alapján az 1100 válaszadónak egyértelmű elképzelése van arról, hogy milyen otthonban szeretne lakni. Amennyiben a pénz nem lenne akadály, csaknem egyharmaduk (31 százalék) legszívesebben egy vidéki város csendes utcájában, kertes házban élné mindennapjait, míg a második helyre a balatoni partvidék került (18 százalék), de sokan választanának otthonuknak egy vidéki kúriát (17 százalék).

A hazai ingatlanpiacon bekövetkezett hirtelen áremelkedés azonban nem könnyíti meg a lakásvásárlók dolgát. Az álomotthon megvalósításának legnagyobb akadályát a megkérdezettek háromnegyede a szűkös anyagi lehetőségekben vagy a jelenlegi magas albérletárakban látja, amelynek összegét inkább félretennék saját lakásra. A válaszadók további negyedének az okoz további problémát, hogy nem talál a saját igényeinek, elképzeléseinek megfelelő otthont, de sokan panaszkodtak az idő- és munkaerőhiányra is.

A pénzügyi tudatosság erősödése azonban látványos: a válaszadók kétharmada félretenne lakásvásárlásra, míg minden ötödik venne igénybe lakáshitelt, hogy kiegészítse meglévő lakáscélú megtakarítását.

Minden lakásvásárló számára célszerű a pénzügyi lehetőségeiről a hozzá legközelebb eső bankfiókban tájékozódni és szakértő tanácsadó segítségét kérni mielőtt az eladó lakások között kezdene keresgélni, így akár rövidebb idő alatt és kiszámíthatóbb feltételekkel találhatja meg a tökéletes otthont - javasolja Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakáshitelek főosztályának igazgatója.

A felfokozott piaci környezetben különösen megnő a megfelelő pénzügyi szakértő megtalálásának jelentősége. A fogyasztóbarát, fix kamatozású, kiszámítható lakáshitelek alacsony kockázatuk miatt egyre népszerűbbek lesznek, amelyek jól kiegészíthetők az állami támogatásokkal.

Fotó forrása: Pixabay.