A kormány egy friss rendelettel módosította a családi otthonteremtési kedvezményről (csok) szóló 2016-os rendeletét, a módosítás értelmében a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. ügyfelei (vagyis az elmúlt években a bedőlt ingatlanhitelükből kimentettek) csokot is igénybe vehetnek, ha egy összegben visszavásárolják a lakásukat az eszközkezelőtől - számolt be a portál.

Ehhez az szükséges, hogy "lakásvásárlás esetén az igénylő benyújtsa az ingatlan egy összegben történő megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést, valamint a NET Zrt. által kiállított, az adásvételi szerződés ingatlan-nyilvántartási hatóság részére történő megküldéséről szóló nyilatkozatot" - áll a jogszabály-módosításban.

Az eszközkezelő ügyfelei alapvetően kedvezményes feltételekkel vásárolhatják vissza az ingatlanjaikat. Az ingatlan vételárának alapja az az összeg, amennyiért azt az állam korábban megvásárolta, ebből lejön a 2018 végéig megfizetett bérleti díj összege.

A kedvezményekkel és az igénybe vehető csokkal együtt bőven akadhatnak olyan ügyfelek, akik végső soron ingyen kapják meg a lakásukat - leszámítva a bérleti díjat, amit az évek során kifizettek (az átlagos bérleti díj 11 160 forint havonta) - írta a Hvg.hu.