A fejlesztők a hatékony térkihasználás jegyében igyekeznek minden eszközt megragadni annak érdekében, hogy az épületekből a lehető legtöbbet kihozzák, a történelmi terek meghagyása vagy felújítása pedig igen gyakran ütközik ezzel a szándékkal. Az engedélyezési terv elbírálásakor a KÖH meghatározza azokat a szempontokat, amelyekre a befektetőnek figyelemmel kellene lennie.

A területért felelős munkatársak hetente akár többször is ellenőrzik, segítik a kivitelezés menetét, ezzel is nyomatékot kívánnak adni az előírások betartásának. Sajnos olyan emblematikus épületek felújítása során is a "kiradírozó" szemlélet volt a jellemző az engedélyezés fázisában, mint például a Tőzsdepalota. Végül a hivatal kiadta az építési engedélyt, de megállapodott a befektetővel, hogy az egyébként is szükségessé vált változtatások miatt módosítandó engedélykérelemben figyelembe veszik a hatóság elvárásait. Sikerként könyvelhetjük el, hogy a Tőzsdepalota lépcsőfeljárója és a lépcsőház megmarad, de nem mindig ilyen pozitív a végkifejlet - mondja Mezős.

A jogi eszközök korlátainak egyik kiemelkedő történeti példája a Külügyminisztérium közelében álló Viktória szálloda, amelyet valamikor az 1970-es évek végén két emelettel magasabbra építettek az engedélyezettnél, lebontatnia azonban azóta sem sikerült az építési hatóságnak. A KÖH elnöke elmondja, hogy ugyanezt a problémát a Rácz fürdő felújításánál sikerült megoldani, a beruházó által felhúzott plusz egy szintet visszabontatták a kivitelezővel. A lehetségesnél több területet hasznosítana a Klotild Palota projektgazdája is, földarabolna olyan tereket, amelyeket jobb volna megtartani, Mezős szerint a végeredmény egyelőre kérdéses. Kivitelezés közben a végső eszköz az építkezés leállítása, szükség esetén ezzel is él a hivatal, ha a tárgyalásos lehetőségek kimerültek.

Amikor már késő

A műemlékek védelme, karbantartása vagy a védelmi szempontokat szem előtt tartó felújítás költséges tevékenység, és az épületek tulajdonosai nem mindig mérik fel helyesen a teherviselő képességüket. Ez történt a Balettintézetnél is, ahol a hírek szerint a befektető alábecsülte a helyreállítás költségeit és nem tudja megkezdeni a felújítást, így az épület azóta is pusztul. A totális elhanyagoltság emészti a Király utca 40.-et. Ugyanakkor a Szabadság tér, Október 6. utca sarkán álló lakóház sorsa reményeink szerint minden bizonnyal megoldódott - bizakodik a szakember.

Bár kétségtelen tény, hogy megmentése már csak úgy volt lehetséges, hogy a közbenső födémek kibontása után megtámasztották a homlokzatot, helyreállítják a meggyengült pince feletti boltozatot, és csak ezután kezdődhet el az épület visszaépítése, majd a későbbiekben a homlokzat eredeti állapotában történő helyreállítása. Akad persze pozitív példa is az értékmegtartó felújításra, teszi hozzá Mezős, s rögtön az Andrássy út 23. alatti irodaház és a gödöllői kastély rendbehozatalát említi. Az uniós forrásból finanszírozott projekt előkészítése nagyon sokáig tartott, de a rendszeres egyeztetés megfelelő kereteket teremtett a védelemnek. Ez a folyamat nem volt zökkenőmentes a Szépművészeti Múzeum fejlesztésénél sem, mostanra azonban sikerült tető alá hozni a megállapodást, és az eredeti terveknek megfelelően megszülethetett az építési engedély.

Benyújtották az engedélyezési tervet a Dísz téri Honvéd Főparancsnokság megújítására, a várakozásoktól eltérő állapotokból adódó műszaki problémák megoldódtak a Zeneakadémiánál is, így rutinszerűen haladhat a munka. Túl vannak a nehezén a Dorottya Palace-nál, ahol az engedélyhez képest más technológiát szerettek volna választani a homlokzati architektúra levételére, majd a mélygarázs megépítését követően a tagozatok visszahelyezésére.

Támogatás nélkül nem megy

A műemlékvédelem drágább tevékenység, költségesebb, mint újat építeni. Az általános európai, de mondhatjuk a világon mindenütt érvényes gyakorlat, hogy a társadalom számára kiemelkedően fontos építészeti értékek megújítását a közösség, vagyis az állam támogatja, mert a védelemmel olyan többletköltségek viselésére kényszeríttette a befektetőt, aminek teljesítése a közösség érdeke is. Magyarországon, bár megvan a műemléki többletköltség részben vagy egészben történő megtérítésének a lehetősége, anyagi eszközök híján nem nyújthatunk támogatást. Így csak a jog eszközével és gyakran súlyos konfliktusok felvállalása árán érvényesíthetjük szakmai szempontjainkat - hangsúlyozza a KÖH elnöke. Franciaországban például az áfa jelentős mérséklésével, Németország több szövetségi államában konkrét visszatérítéssel igyekszik az állam csökkenteni a befektetők, a tulajdonosoknak a közösség érdekében vállalt többletterheit.