Három éve folyamatos visszaesést mutat a bécsi irodapiaci fejlesztések volumene. Míg 2007-ben még kereken 296 ezer  új irodaterületet létesítettek, 2010-ben már 100 ezer négyzetméterrel kevesebbet. Az idén épített, valamint a felújított területek több mint felét - nagyjából 105 ezer négyzetmétert - viszont már előzetesen értékesítették.
 
A visszafogott kereslet időszakában az új építések csekély volumene feltételezi az alacsony kihasználatlansági rátát. Mindenesetre, amennyiben a piac ismét megélénkül, a túl alacsony kínálat alapján áremelkedéssel számolhatunk - jellemezte a helyzetet a bécsi irodapiacon Andreas Ridder, a CB Richard Ellis Ausztria cégvezetője.
 
A CB Richard Ellis ingatlanszakértői 2011-re kereken 195 ezer négyzetméternyi (170 ezer négyzetméter új építésű, a fennmaradó felújított terület) új kínálatot várnak Bécsben. Az osztrák főváros összesen közel 10,2 millió négyzetméter irodaterülettel rendelkezik, míg a kihasználatlansági ráta jelenleg körülbelül 4,8 százalék. 
 
Már 2011 folyamán az átlagos irodabérletek növekedésével számolunk - prognosztizálja Andreas Ridder. 2011-ben a következő érdekesebb ingatlan-projektek elkészülésével lehet számolni: a legnagyobb projekt a Raiffeisen Property Management 26 ezer négyzetméteres feljlesztáse a Muth/Mooslacken utcákban, 22 ezer négyzetméter készül el a Raiffesen-toronyban az Obere Donaustraβén és ugyanekkora alapterületű lesz az új Media Quarter Marx a Henneberg utcában.

A Pratersternnél az Osztrák Államvasutaknak épít 2011-ig kb. 25,5 ezer négyzetméternyi új irodát, míg a BAI a Grünbergstraβén a Forum Schönbrunn 2. ütemét építi kereken 13,380 ezer négyzetméterrel.
 
Az új létesítésű területek nagy részét (kereken 95 ezer négyzetmétert) már előzetesen értékesítették, ami a bécsi irodapiacot az új érdeklődők számára nagyon feszültté - és valószínűleg drágává is - teszi - véli Andreas Ridder.
 
Összehasonlításképpen a budapesti irodapiac mérete kb. 3 millió négyzetméter, igaz, ez az állomány az elmúlt 20 évben készült el, míg a bécsi piac lényegesen hosszabb időtávra tekint vissza. A fejlesztések visszafogása itthon is jellemző, azonban a budapesti kihasználatlanság szintje egyelőre jóval a bécsi szint fölött van, azaz a fejlesztési hullám újraindulása rövidtávon nem várható.