Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az augusztusi cégalapítási szám mintegy 20 százalékkal marad el a rendkívül magas júliusi értéktől, de 11 százalékkal elmarad a 2019-es havit átlagtól is. Az újonnan induló vállalkozások száma azonban még mindig nagyon magasnak számít az 55 ezer céget magába foglaló szektorban.

Nemcsak abszolút értékben

Az új cégek száma nemcsak abszolút értékben magas: közel duplája a 2015-ös átlagnak, de messze meghaladja a 2016-2018 közötti időszak havi átlagait is. Az ágazatok összességét nézve pedig különösen magasnak számít az építőipari cégalapítások száma, továbbra is ez az egyetlen szektor, ahol abszolút értékben folyamatosan növekszik a vállalkozások száma.

A termelési volumen ugyanakkor távolról sem indokolja a cégszám növekedést, így az építőipar továbbra is igen rendhagyó pályán mozog - mondja Pertics Richárdaz Opten szakértője. A KSH jelentése szerint a szektor termelési volumene júliusban 21 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától, de talán apró biztató jel, hogy az ágazat júniushoz képest 3,5 százalékot növekedett. Sokkal több pozitív hír azonban nem mondható el a termelésről, a júliusi szerződésállomány 21 százalékkal, míg a megkötött új szerződések volumene 41,5 százalékkal maradt el az 1 évvel ezelőtti értéktől.

Meglepetés

A 163 közzétett havi cégtörléssel a megszűnő cégek száma az elmúlt 7 év legalacsonyabb cégtörlési értékét hozta, de ez jelentős részben a szezonalitási hatásnak köszönhető, a nyár utolsó hónapjában általában alacsony számú cégtörlést tesz közzé a cégbíróság a szektorban.

A megszüntetésre irányuló eljárásokat vizsgálva is egyedi mintát követ az építőipar. A megszüntetésre irányuló eljárások több mint 50 százaléka kényszertörlés volt a szektorban, míg összágazati átlagban a végelszámolás dominált. Ez azt jelzi, hogy még mindig sok a magára hagyott, adminisztratív kötelezettségeit sem teljesítő vállalkozás az építőiparban, és a szektor fertőzöttebbnek számít, mint a többi nemzetgazdasági ágazat.

A megszüntetésre irányuló eljárások mellett 659 építőipari vállalkozás ellen indult végrehajtás augusztusban. A havi végrehajtási érték 7 százalékkal alacsonyabb a júliusi értéknél, de összességében még mindig magasnak számít. Ezzel együtt, a koronavírus okozta gazdasági válságot is figyelembe véve az elemzés szerint biztató a végrehajtási érték.

A nem növekvő végrehajtási érték azt jelzi, hogy egyelőre nem kell nagyobb bedőlési hullámra számítani, a hitelezők egyelőre türelmesek partnereikkel.

Az Opten - Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) augusztusi értéke átlagosan 13 százalék körül mozgott az építőiparban. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megye produkálta.