Eladás előtt érdemes felújítani a lakást? Itt a válasz

Drágábban, de lassabban kelnek el a felújított lakások. A nagyvárosokban a felújított lakások átlagára idén 441 ezer forint volt, 26 százalékkal több a felújítandókénál. A felújított paneleket 8 százalékkal drágábban, 279 ezer forintért lehet eladni, mint a felújítandókat - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.
Napi.hu, 2016. szeptember 5. hétfő, 08:23
Fotó: Napi.hu

Budapesten és a legnagyobb vidéki városokban lehetnek ennél nagyobb különbségek is - ismertette az eredményeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A fővárosban a felújított téglalakások 29 százalékkal is drágábbak, így az átlagos négyzetméteráruk 479 ezer forint.

A budapesti felújított panelek átlagára 317 ezer forint négyzetméterenként, ami 13 százalékkal magasabb, mint a rosszabb állapotban lévőké.

Győrben a budapestihez hasonlóak az különbségek, egy felújított téglalakás négyzetmétára átlagosan 308 ezer forint, a paneleké pedig 261 ezer forint. Debrecenben a felújított panelek árelőnye 6 százalékos, a téglalakásoké 42 százalékos. Miskolcon a felújított panelek átlagos négyzetméterára 141 ezer forint, ami 50 százalékkal haladja meg a felújítandók átlagárát. Székesfehérváron a felújított panelek 241 ezerért, a téglalakások 304 ezres átlagáron keltek el idén, ami előbbieknél 15, utóbbiaknál pedig 40 százalékos többletet jelent a felújítandókhoz képest.

A felújított lakások négyzetméterenként akár 50-100 ezer forintos többletet eredményezhetnek, ezért érdemes mindenképpen mérlegelni ezt a beruházást. A nagyvárosok országos átlagai alapján egy 50 négyzetméteres panelnél 1 millió forint, a téglalakásoknál pedig akár 3-5 millió forint is lehet a felújított lakások árelőnye - mondta Balogh László.

A szakember szerint azért is érdemes megfontolni a felújítást, mert jóval többen keresik a felújított lakásokat, ez pedig különösen vidéken igaz. Ugyanakkor a felújítandó lakások hamarabb, átlagosan 2-8 nappal elkelhetnek, mint a felújított társaik. A KSH szerint a magyar háztartások 13 százaléka - mintegy 500 ezer háztartás elégedetlen a jelenlegi lakáskörülményeivel és a környékkel. Ha pedig belevág egy lakásvásárlásba, akkor inkább jó állapotú, felújított lakásba szeretne menni, mint egy olyan ingatlanba, amelyet még korszerűsíteni kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2016.09.06 06:32

Ha normálisan felújítanak egy lakást nem kapják vissza eladáskor a befektetett pénzt, energiát.
Értelme se nagyon van ilyet venni mert vagy azonnal vagy ahogy van rá pénz felújítja sajt ízlés szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html