Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magasépítési szektor továbbra is a korábbi évek szintje alatti számokat produkál, 2019 harmadik negyedévében az Aktivitás-Kezdés értéke az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, 330 milliárd forint volt, alacsonyabb az előző negyedévnél. Január és szeptember között végül 974 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési projektek a szektorban az ibuild.info projektinformációs adatbázis alapján, ennél 2017-ben és 2018-ban is magasabb értékű volt a magasépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés.

Mind a társasházi lakásépítésekre, mind a nem lakáscélú magasépítésekre jellemző a lemaradás, ám utóbbi esetében a mértéke jóval kisebb, sőt a harmadik negyedév kicsit magasabb számokat is hozott, mint a második. Összességében 2019 első 9 hónapjában elindított nem lakáscélú magasépítések értéke elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől, 974 milliárd forintjával pedig a 2017-es első 9 hónapban megkezdett kivitelezések értékét sem érte el.

A legnagyobb nem lakáscélú magasépítések között találjuk Veszprémben a Városi és Sportuszoda építését, a Nyíregyházi Atlétikai Centrum beruházást, vagy a Zánkai Erzsébet-tábor és Fonyódligeti Erzsébet-tábor projektet illetve a szintén építési fázisba lépő, Budapest 9. kerületébe tervezett kézilabda sportcsarnokot is. A nagyobb beruházások közé tartozik Szolnokon a Liget Termálstrand és Élményfürdő projekt kivitelezésének elindulása, illetve több irodaház valamint raktár beruházás építésének megkezdése.

Tovább folytatódott a javulás a mélyépítési szektorban, ahol a második negyedév jobb számait is sikerült felülmúlnia a harmadik negyedévben elindított kivitelezések értékének. Az Aktivitás-Kezdés ráta 296 milliárd forintot tett ki 2019 július és szeptember között, míg az első 9 hónapban közelítette a 700 milliárd forintot a megkezdett projektek összértéke, ami ugyanakkor a 2018-as első negyedéves kiugró értéknek köszönhetően így is elmaradt a 2018 január és szeptember között mérttől.

Romlik a helyzet Kelet-Magyarországon

Az idei első félévben kiemelt összegben indultak el kivitelezési beruházások Kelet-Magyarországon, köztük több jelentős összegű mélyépítési projekt, a harmadik negyedévben azonban az építési fázisba lépő projektek helyszíne inkább az ország más részeit érintette, olyannyira, hogy ha az első 9 hónapot összesen számba véve Kelet-Magyarország részesedése 38 százalékosra mérséklődött az első féléves 49 százalékról. Az első félévhez képest a harmadik negyedévben lényegesen több projekt indult Közép-Magyarországon, de Nyugat-Magyarország is növelni tudta a részesedését.

Kevesebb a beruházás a lakáspiacon

A lakáspiacon egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 júliusa és szeptembere között 55 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések a hazai piacon, ami a 2016 első negyedéve óta mért legalacsonyabb összeg, úgy hogy közben a kivitelezési költségek jelentősen emelkedtek, vagyis sokkal kisebb volumenű beruházáshoz kapcsolható.

Az év első 9 hónapjában összesen 189 milliárd forintot tett ki az elindult építkezések értéke, ami csak egy kicsivel volt magasabb a 2016 azonos időszakában mértnél, és jelentősen alatta maradt a 2017-es és 2018-as Q1-Q3-as szintnek. Amennyiben nem történik változás a piacon, a 2019-es év lehet a 2015-öt követő legalacsonyabb Aktivitás-Kezdést hozó év.

A visszaesés főként a vidéket érintette. A társasházi lakásépítések teljes Aktivitás-Kezdéséből 81 százalék a fővároshoz volt köthető, ahol a romló országos számok ellenére magasabb összegben indultak el társasházi kivitelezési projektek az idei év júliusa és szeptembere között, mint a korábbi két negyedévben. Kezdetét vette például az Universo, a Waterfront City és a Park West lakóparkok építése a fővárosban.

Az Aktivitás-Befejezés mutató a projekt csúszások illetve a tudatos halasztások miatt csak a harmadik negyedévre emelkedett meg drasztikusan, 2019. július és szeptember között elérte a 122 milliárd forintot, ekkora volumenre korábban soha nem volt példa Magyarországon. A következő negyedévek pedig várhatóan szintén magas Aktivitás-Befejezést hozhatnak majd a jelentés szerint.

Tovább dübörög az irodapiac

Az irodapiacot továbbra is erőteljes aktivitás jellemzi, az idei év első 9 hónapjában 136 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések. Ez ugyan alacsonyabb a 2018-as rekordévnél, de meghaladja a 2017-es értéket és nem sokkal maradt el a szintén erős évnek számító 2016 azonos időszakától.

2019 eddigi negyedéveiben nagyjából hasonló összegben kezdődtek meg irodaépítések, a harmadik negyedévben ez 47 milliárd forintot jelentett. A jelentés készítői kiemelik, hogy idén Budapest szerepe az irodaépítésekben jelentősen alacsonyabb volt a 2016-os és 2018-as részesedésénél, a kivitelezések 67 százaléka indult el itt, ami a 2017-eshez illetve a korábbi évek szintjéhez áll közelebb.

Az idei évben vette kezdetét például a Liberty Irodaház, Pillár Irodaház, a BudaPart City irodaház, az Aréna Business Campus B épület illetve az Office Garden IV. ütemének építése a fővárosban.

Az első 9 hónapban az átadott épületek összértéke 73 milliárd forint volt, ez visszaesés 2018-hoz képest, de erősödés a 2016-os és 2017-es évvel összehasonlítva. A következő negyedévekben a tervek szerint elkészül az Országgyűlés Hivatala, a Corvin irodák V. II. üteme és a BudaPart GATE C irodaház.

Enyhe visszaesés a raktár- és ipariingatlan építésekben

Idén, az első 9 hónapban 207 milliárd forint összegben indultak el raktár- és ipariingatlan kivitelezési munkák, ami a fejlesztői lendület fékeződését jelzi. Különösen a harmadik negyedévben torpant meg az építési kedv, ekkor csupán 44 milliárd forintnyi építési munka indult el, amely összeg 2014 óta a legalacsonyabb.

Az elkészült raktár- és ipariingatlan beruházások összértéke egyelőre elmarad a rekordnak számító 2018-as volumentől, az Aktivitás-Befejezés mutató 190 milliárd forintot tett ki, a harmadik negyedévben adták át például a REHAU-Automotive autóalkatrész gyártó üzemét Újhartyánban, vagy a Magyar Állami Operaház és Erkel Színház Eiffel-csarnokát.

Ugyanakkor a várható átadások nyomán 2019 rekordot is hozhat, elkészülhet például a Mercedes-Benz K2 OF lakkozó ütem II. üteme Kecskeméten, a Samsung lítiumos akkumulátorgyártó üzem II.-III. üteme Göd-Felsőgödön, az SK Innovation akkumulátorgyár I. üteme Komáromban, és a SRF BOPET fóliagyártó és fémbevonatoló üzem Jászfényszarun.