A BIF nemrég tette közzé az FHB Ingatlan Zrt. kutatásain alapuló építési telek piaci elemzését, amelyben megállapította, hogy az évezred első évtizedének végére a fővárosban hiány alakult ki a minőségi, azaz megfelelően közművesített, rendezett, egészséges lakókörnyezetet biztosító építési telkek piacán.

Abból, hogy a családi házra vágyó vevők jelentős része korábban az agglomerációba költözött, vagy néha már irreálisan magas áron vásárolt a budai kerületek elit hegyvidékein ingatlant, a BIF arra következtetett, hogy az elérhető áron minőségi fejlesztéseket kínáló budapesti lehetőségek iránt jelentős a kereslet. Így a társaság az elmúlt 10 év egyik legnagyobb méretű lakóingatlan-fejlesztésébe kezdett a III. kerület testvérhegyi részén, ahol egy 39 hektáros (kb. 50 labdarúgópályát kitevő) területen három ütemben közel 180 építési telket alakítanak ki több mint 3 milliárd forintból a következő öt évben.

Az első ütemben 51, a második ütemben további 37 telket értékesít a BIF. Az első két ütem teljes közmű-és úthálózata terv szerint 2011. október 31.-ére készül el, míg a harmadik ütem az első két ütem tapasztalatainak birtokában indul majd, várhatóan 1,5 -2 év múlva.

Budapesten az elmúlt években nem indult olyan nagyterületű, átgondoltan megtervezett kertvárosi fejlesztés, amely a színvonalas infrastruktúrát, közműhálózatot és a jogi, üzleti feltételek biztonságát a valós vásárlói árigényeknek megfelelő - azaz a piaci kínálati áraknál mintegy 15 százalékkal olcsóbban - kínálna - vallja Angel Gábor, a BIF Nyrt. vezérigazgatója.

A BIF saját  felmérése szerint a lakásépítést tervezők 90 százaléka már figyelembe venné az energiakímélő megoldásokat, ami jelzi, hogy a "minőségi" jelző az utóbbi években már összefonódott a környezettudatossággal, a környezetvédelemmel és az energiahatékonysággal.

Ezt az igényt szolgálta ki a BIF közelmúltban lezajlott,"Itt fogunk lakni!" elnevezésű, rendhagyó, online építészpályázata is, amelyre kimagasló számban és minőségben érkeztek tervek. Míg korábban inkább valamilyen személyes indíték vagy akár divat által vezérelt megfontolás vezetett a passzív házak építéséhez, addig a jövőben már az értékállóság, az értékesíthetőség, a költségek kiszámíthatósága és a szabályozási változások miatt szinte természetes lesz az ilyen épületek iránti igény- véli Dr. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alelnöke, a bíráló bizottság tagja.

A Harsánylejtő Kertváros, amely a Hármashatár-hegy északkeleti lejtőjén, az erdővel szomszédosan helyezkedik el, Buda egyik utolsó szabad, fejlesztésre alkalmas területe. Míg az átlagos fejlesztési gyakorlat többnyire a "minél kevesebb négyzetméteren minél több lakásnégyzetméter építése és értékesítése" elvet követi, addig a BIF a laza, kis beépítési sűrűségű lakóövezet kialakítására törekszik.

Az első öt hónapban a  várakozásokat felülmúlva  több mint 1000 vevőjelölt regisztrált , ez mintegy nyolcszorosa a tavaly lezajlott összes budapesti építési telek tranzakciónak - mondta el Varga Tamás, a Harsánylejtő Kertváros értékesítési vezetője. Az értékesítést a legkedvezőbb árfekvésű telkekkel kezdték, amelyekre akár ikerház is építhető, így már 16 millió forinttól is található megoldás egy átlagos család részére.

Mindezek mellett a szuperpanorámás, luxusigényeket kielégítő telkek is népszerűek, június 1-től már az erdőhöz, természethez még közelebb lévő, igazi "szélesvásznú" panorámás telkek is elérhetőek - tette hozzá a szakember.