A tisztújító közgyűlésen a 30 tagú elnökség 58 százaléka kicserélődött. Az ÉVOSZ közgyűlése elfogadta a szövetség éves beszámolóját, és megszavazták 2015-re a 141 millió forintos költségvetést.

A leköszönő Tolnay Tibor elmondta, az ÉVOSZ rengeteg javaslatot készített a formálódó közbeszerzési törvényhez, amelyek nagy részét beépítették a tervezetbe. A változtatás lényege a nagyobb kiírói szabadság, a bürokrácia csökkenése és a különböző igazolásokat is csak a győztesnek, illetve a második helyezettnek kell majd benyújtani. Az előlegek mértékét is sikerült jobban a vállalási értékhez igazítani, emellett megszűnik a feltétel nélküli bankgarancia.

Tolnay Tibor az ágazat helyzetéről szólva kifejtette, örülnek a tavalyi 14 százalékos növekedésnek, bár az kétpólusú volt és különbözőképpen jelentkezett a mély- és a magasépítésben. A szerződésállomány februári, 26 százalékos csökkenése pedig nem túl pozitív jel. Ennek ellenére a piaci szereplők optimisták és bíznak benne, hogy az új uniós finanszírozási ciklusban nem másfél éves csúszással írják ki a pályázatokat.

Problémás az e-napló

Tolnay kiemelte, egyelőre továbbra is problémás az elektronikus építési napló alkalmazása, amelyet minden tiltakozásunk ellenére idő előtt vezettek be. A nehézségekben perspektívát látva egy új társulat jött létre, akik vállalják, hogy a kkv-k építési naplóinak vezetését, megkérdőjelezhető szakmai komolysággal, ráadásul plusz költséget jelentve ezzel a kis cégeknek. Az ÉVOSZ ezért továbbra is azt javasolja, hogy a kisebb, 50-60 milliós megbízások teljesítésénél ne legyen kötelező az alkalmazása.

Tolnay Tibor arra is rámutatott, hogy a kisvállalkozások nincsenek igazán tisztában az érdekében létrehozott teljesítésigazolási szakértői szervezet által kínált lehetőségekkel. Tavaly országosan összesen 80 konkrét panasz volt, s szinte minden esetben a panaszosnak adtak igazat. A tavalyi év fontos eseményei között említette a középületek energetikai állapotának felmérését, a 2424 forintos rezsióradíj meghirdetését.

Nem sikerült előrelépni ugyanakkor a lakásfelújítás áfája csökkenése terén, pedig nemzetközi adatok is igazolják, hogy ez a szektor fehéredéséhez vezet - hangsúlyozta az ÉVOSZ leköszönő elnöke.